Kansalliset puvut

Udmurtin kansallinen puku

Udmurtin kansallinen puku

liittyä keskusteluun

 
Sisältö
  1. Historia ja ominaisuudet
  2. Värit ja sisustus
  3. Miesten puku
  4. Naisten puku
  5. ornamentiikka

Kansallinen udmurttipuku on ahkeruuden ja tarkkuuden symboli. Täyttääkseen rintansa lahjakortilla 6-7-vuotiaat tytöt oppivat pyörimään, ja tärkein avustaja oli kangas. Niinpä 16–17-vuotiaiksi heistä tuli kaikkien ammattilaisten käsityöläisiä ja käsityöläisiä, jotka voivat tehdä sekä arkipäivää että hääpukua. Ja kenenkään, joka halusi mennä naimisiin, olisi pitänyt varastoida ja esittää tulevaa aviomiehelle ja hänen sukulaisilleen. Yleensä jokaisen itseään kunnioittavan tytön rinnassa oli yli 40 erilaista asua.

Historia ja ominaisuudet

Udmurttien puku on vartija ja suoja pahoja henkiä vastaan. Koska udmurtit jaetaan pohjoiseen ja etelään, ja niiden puvut vaihtelevat värin, elementtien ja materiaalien mukaan.

Lapsen ensimmäiset vaatteet olivat tyttärelle äidin paita ja pojan isä. Enintään kolme vuotta vanhoja lapsia piti vanhempia vaatteita. Se ei ollut niin paljon säästöä kuin lapsen mukavuuden varmistaminen, koska kuluneet ja kuluneet vaatteet muuttuivat pehmeiksi ja uusi karkea kuitu ei hieronut herkkää ihoa.

Aiemmin se oli yksinkertainen paita. Pohjois-udmurtit käyttivät pellavaa valmistukseen ja eteläisiä - hamppua. Lampaita, kankaita ja kankaita käytetään myös kotona. Kylmään käytetyille villasäikeille. Heistä kudotut lyhythihaiset housut, jotka olivat kuluneet paitan päällä.

Ajan myötä käytettiin silkkiä ja satiinia. Tätä kangasta käytetään lomamekkoihin.

Sodan jälkeen tehtaan kutomisen myötä kansallinen puku alkoi haalistua taustaan. Käsityötä ei enää arvostettu ja rahaa vietiin liikkeeseen.

Mielenkiintoinen piirre puvuissa on se, että kun käsityöläinen oli päättänyt työstään, hän teki merkin joukosta lankoja (chuk). Se oli eräänlainen tuotemerkki. Kopioi tällainen puku ei ollut sallittua.

Nykyään kotiruukkujen kankaat ovat jälleen kysynnässä ja arvokkaita, tarina palautuu. Nyt jokaisella udmurtilaisella naisella on oma modernisoitu versio udmurtilaisesta kansallispuvusta, jossa on luontainen värimaailma ja sisustus.

Värit ja sisustus

Udmurttien pohjoisosassa on kolme väriä: valkoinen, musta ja punainen.

Etelä-udmurtteja erottivat kirkas, monivärinen puku. Näitä olivat sekä valkoinen että punainen ja vihreä ja ruskea.

Vaatteet ja hatut koristettiin helmillä, helmillä, kolikoilla, nauhoilla, kirjoilla, joissa oli amuletti- ja kansallisia kuvioita.

Miesten paitojen kirjonta osoitti niiden toiminnan luonteen ja oli myös huoltajan rooli.

Miesten puku

Miehet pukeutuvat yksinkertaisesti. Perinteinen puku koostui paitapaidasta, raidallisista housuista ja vyöstä. T-paita oli valkoinen, jossa oli leikkaus, sitten ilmestyi pieni ruudullinen kangaskangas. Housut (erez) Udmurtit olivat lähellä leikkausta tehtaalla. Housujen talviversio on valmistettu villakangasta.

Puvun juhlava versio on valkoinen paita, jossa hihoissa on punaisia ​​raitoja ja paita alhaalla. Housut yksivärinen musta tai sininen. Leveä vyö on vain punainen tai värikäs kudottu.

Talvella paidan päällä heillä oli asennettu lyhytkarva. Kylmässä käytti sukman - caftan tai herttuja. Kaiken kaikkiaan he käyttivät lammasnahkoja, jotka oli sidottu pajuhihnoilla ja vyöllä. Pitkillä etäisyyksillä oli myös pitkä lampaiden takki, jossa oli suuri kaulus.

Päähine oli hattu, joka oli valmistettu kankaasta tai huopahattua tai villaa (izy). Kengät olivat paistettuja sandaaleista, ne korvattiin myöhemmin saappailla, ja talvella saappaat pelastettiin.

Naisten puku

Naisten vaatteet erosivat useista tavoista:

  • asuinpaikka (pohjoinen, etelä);
  • omistajan ikä;
  • siviilisääty.

Pohjois-Udmurtki hyväksyi Permin kansojen vaatteet. Udmurkan pohjoisen puvun perusta oli derem - pitkä tunikainen paita. Sen yläpuolella oli pukeutunut kabachi - suorakulmainen ruokalappu, jossa oli kansallisia kirjontakankaita, lyhythihainen - viitta ja azkyshet - esiliina ilman yläpintaa, kiinnitetty hihnaan, ja kudottu vyö tai hihna, jossa on kirjontakuvio.

Kabachi oli naimisissa oleville naisille tarkoitettu vaatetus, jonka tilalle korvattiin musikaali - rintalevyt, jotka on valmistettu kirjekuorista, koristeltu painikkeilla ja kolikoilla.

Talvella hän lämpensi keelym-lyhytkarvaa - saksanpunaisen paimen ja punaisen tai mustan lammasten takin.

Päähine yhdistää useita elementtejä: hattu, päiväpeite ja pääpannu. Perusta oli takya - kolikoilla koristeltu korkki. Tytöille Kotres takiya oli matala, mutta vanhemmille tytöille hän oli jo korkeampi - Kuziales takiye. He myös käyttivät siteitä, jotka oli koristeltu nauhoilla ja kirjoilla, ja naimisissa olevat naiset käyttivät yyr kotyria tai vesyk kyshet - kirjailtuja huiveja.

Udmurtian tasavallan eteläisiä edustajia erottivat värikkäät kankaat. Heidän vaatteensa ovat lähellä tataareja ja Baškiria.

Puvun perusta - lyhytkarva - trapetsikuvio, jossa on kapeneva holkki. Reunan koristivat nauhat ja röyhelöt. Rintakehässä oli kykrak - puolikuun muotoinen rintalappu kolikoilla. Yllään ayshet - esiliina, jossa oli suljettu rintakehä. Caestem - hihaton caftan ja zybyn - caftan, joka lämmitettiin viileyteen, ja talvella he käyttivät lampaiden takki.

Jos jokapäiväiset vaatteet olivat kirkkaita ja värikkäitä, hääpuku oli enimmäkseen valkoinen.

Päähineet sisälsivät korkit, päänauhat, pyyhkeet, ayshony - korkeat otsaiset hatut, huivit. Eteläiset käyttivät hienostuneita hattuja. Päänauhan päällä, koristeltu helmillä ja nauhoilla, laita huivi. Häät, morsiamen yllään ayshon, ja päälle - sylyk - laaja brodeerattu kangas, koristeltu hapsut. Tyttö pukeutui tähän sarjaan, kunnes hänestä tuli äiti, ja naimisissa olevat naiset pukeutuivat pyyhkeeseen, joka oli kiinnitetty huipulle.

Uskon, että kuinka monta lasta perheessä olisikin riippuvainen Udmurk-puvun solujen määrästä, sitä paremmin sitä parempi.

Chuglejä käytettiin jaloillaan - valkoisista tai sinistä pellavaa. Päällekkäin purettiin Binalton - valkoisen ja polven välissä. Miehillä he olivat laajempia, myöhemmin neulotut pitkät sukat, joissa oli kirkkaita kuvioita. Naisten kenkiä pidettiin myös perinteisinä kenginä, ja juhlapyhinä koristettiin höyheniä ja helmiä, ja myöhemmin ne korvattiin juhlajalkineilla. Talvella he panivat huopakenkiä.

ornamentiikka

Naisten korut korostivat kirkkaasti heidän rakastajansa. Kirkkaat rintaliivit, joissa oli kolikoita, toimivat emännän vartijana.

Päänauhat koristettiin kirkkailla nauhoilla, kolikoilla ja helmillä.

Korujen tärkein materiaali oli hopea - rannekorut, korvakorut, ketjut, renkaat. Mutta helmiä ei saanut tällaista huomiota. Mutta udmurttien joukossa olivat suosittuja koruja, kuten yyrpin - valkoiset kuoret, amulettien rooli. Tällaiset koristeet siirrettiin vanhemmilta juniorille, perheen perintökohteeksi.

Naimisissa olevat tytöt piilottivat hiuksensa nenäliinojen ja kirjontapyyhkeiden alle, mutta tytöt koristivat ristit - nauhat, nauhat, kapeat raidat kolikoilla.

Etelä-Udmurtki koristeli itsensä jalkineineen - yksi olkapää, jossa oli ommeltuja kolikoita. Mutta pohjoinen lisäsi sen ja punaiset helmet.

Koruja olevat miehet käyttivät vain renkaita, mutta eivät yksinkertaisia, mutta niillä oli yleinen sinetti.

Udmurtin kansallinen puku, jossa on monimutkaisia ​​elementtejä ja koristeita, palautetaan ja uudistetaan tänään. Modernisoidut versiot muuttuvat yksinkertaisiksi mekkoiksi, hameiksi ja paidoiksi, mutta koriste- ja rintakoristeet ovat muuttumattomia. Tällä hetkellä Udmurtsin puku kokee uuden nousun ja on yhä suositumpi.

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet