Kansalliset puvut

Karelin kansallispuku

Karelin kansallispuku

liittyä keskusteluun

 
Sisältö
 1. Hieman historiaa
 2. Klassinen Karjalan paita rekko
 3. Karjalan kansallispuvun muut osat
 4. Miesten puku
 5. Miesten hatut

Kyse on Karjalan kannaksen etelä- ja länsiosassa esiintyvän puvun tyypistä. Suomalaiset kutsuivat tämän tyyppistä pukua Rekko, koska paidan erityinen kirjonta oli. Tämä kirjonta tehdään kauluksen edessä, kuten kuvassa näkyy.

Hieman historiaa

Karjala on jatkuva alue, mutta se on jaettu kolmeen poliittiseen osaan. Tässä on kartta, jossa esitetään Karjalan eri alueet.

Etelä- ja Pohjois-Karjalan alueet ovat Suomen valtion nykyisten rajojen sisällä. Valkoisen Karjalan, Olonets Karjalan ja Ladogan Karjalan alueet sijaitsevat Karjalan tasavallassa Venäjällä.

Siihen kuuluu myös Zaonezhien alue, joka sijaitsee Onega-järven itäpuolella ja jonka asukkaat ovat yksinomaan venäläiset, jotta karjalaisten prosenttiosuus olisi vähennettävä tasavallassa. Karjalan kannakset ovat nykyään osa Leningradin aluetta Venäjällä yhdessä Ingrian kanssa.

Karjalaiset liittyvät läheisesti suomalaisiin, he puhuvat karjalaisia, suomen kieliä ja ovat läheisessä yhteydessä alkuperäiseen kieleen. Pääsääntöisesti alueet itäpuolella rajasta ja Ladoga-järvi puhuvat puhtaasta karjalaisesta.

Suomen alueella Karjalan kannakset ja Ladoga-järven pohjoispuolella puhuvat suomenkieliset karjalaiset murteet.

Venäjällä Tverin alueella asuu myös ortodoksisten karjalaisten yhteisö.

He siirtyivät sinne välttääkseen uskonnollista vainoa luterilaisilta, mutta venäläiset asuttivat heidät enimmäkseen. Neuvostoliitto liittyi Karjalaisen kannaksen osaan Lohoga-järven pohjoispuolella Suomesta 1940-luvulla. Tämä maa näkyy edelleen Suomen kartoissa.

Käsiteltävä puku löytyi eri puolilta Etelä-Suomea, Karjalan kannasta ja Ingriassa, joka on edellisestä rajasta etelään. Tätä naisten puvua tukee edelleen pieni Karjalan ja Ingerin yhteisö sekä ne, jotka nyt elävät nykyisten Suomen rajojen sisällä.

Neuvostoliitto liittyi Karjalaisen kannaksen osaan Lohoga-järven pohjoispuolella Suomesta 1940-luvulla. Tämä maa näkyy edelleen Suomen kartoissa.

Kuten tästä kartasta on nähtävissä, Tuuterin lisäksi Rekko-puvut löytyvät Koiviston, Kuolemayaarven, Uusikirkon, Muolan ja muiden alueilta. Heillä on tietenkin nyt kaikki venäläiset nimet. Eri alojen pukujen yksityiskohtien välillä on eroja. Tämä puku löytyi myös rajalta etelään, joissakin osissa Ingriaa, erityisesti Pietarin pohjoispuolella olevilla alueilla.

Klassinen Karjalan paita rekko

Karjalassa ihmiset asuivat jännittyneissä ja vaikeissa olosuhteissa. Kangasta käytettiin taloudellisemmin kuin Suomen läntisillä alueilla, mutta sitä kompensoi runsas ja värikäs kirjonta perinteisellä pitsillä.

Rekko on paidan edessä oleva keskeinen elementti. Kirjonnan muoto, väri ja aste vaihtelevat alueittain. Valkyarvi on oranssi, sininen ja valkoinen villa. Luonnollisesti kirjonnan alkuperäinen alkuperäinen väri oli kultainen keltainen. Jotkut kelta-oranssin sävyt ovat edelleen tärkeimmät. Avoin puoli pidetään suljetussa asennossa kaiverrettuun hopea- tai tina-rintakoriin lähinnä naimisissa oleville naisille.

Suomalaisen naisen blogista otetusta kuvasta näet Rekkon. Hän on hämmästyttävä ompelija ja tekee myös sundresseja. Hänen nimensä on soija.

Joskus on puku fake rekko, se on yksinkertaisesti ommeltu paita.Tämä kuva on peräisin luettelosta yrityksestä, joka valmistaa pukuja. On paljon helpompaa tehdä.

Rekkon lisäksi koristeellinen kaulus, hihansuut ja hartiat on koristeltu kirjonnalla. Ingriassa holkit kootaan usein olkapään yläosassa.

Karjalan kansallispuvun muut osat

Karjalan kannaksella naisten sundresseja käytettiin itään ja etelään, ja hameet pohjoisessa ja lännessä. Puvut Rekko tulevat mihin tahansa tyyppiin alueesta riippuen.

Säären länsipuolella hame kuluu samalla värillä kuin Muolassa. Helmalle ommeltu raidallinen ruutu, kuten Koivistossa ja Kuolemaayarvessa.

Ingriassa myös rekko-puku kuluu joskus hameen.

Naisten esiliinat villasta tai pellavasta, tavallisesti kirjoilla ja / tai kirjoilla.

Pellava-esiliinoissa on usein nyytinki-insertit, rullat, nauhat ja / tai reunat, kuten tämä esimerkki Saccolasta.

Tan - nahkaiset kengät, jotka ovat Karjalalle ominaisia. Ne ovat samanlaisia ​​kuin saamelaiset (Lappit), mutta lyhyesti. Heillä on erottuva terävä sukka.

Tytöt käyttävät päätä ympäröivää sidettä tai nauhaa.

Ingriassa nauha on usein koristeltu helminauhalla ja metallilevyillä. Tässä on esimerkki Tyrosta.

Naimisissa olevat naiset käyttävät sorokkaa, joka on nimeltään sorokka, joka on valmistettu kangasta, jossa on kirjonta ja / tai koristeltu päänauhalla.

Miesten puku

Miesten puvut ovat valkoiset pellava- tai puuvillaiset pitkähihaiset paidat ja luukkuhousut.

Etupuolella ei ole salamaa, vaan paneeli painikkeilla. Häät, miehet tehtiin sitomaan olkansa pyöreillä huiveilla.

Housut voivat olla pitkiä tai lyhyitä. Puvut sisältävät myös liivit ja lyhyet takit, nimeltään roijy tai takit. Joissakin puvuissa miehillä on vyöt, huivit ja hatut.

Miesten hatut

 • Lippalakki - korkki, jolla on kova huippu;
 • Pellilakki - useiden palojen korkki;
 • Varraslakki - neulottu, terävä hattu;
 • Silinteri - klassinen hattu;
 • Kairalakki - pyöreä korkki kuudesta osasta ilman huippua;
 • Huopalääppä - korkean huovan hattu, jossa on nauha ja tina-koristelu;
 • Hylkeenpyytäjän laaki - metsästäjän korkki, neulottu hattu.

Miehet käyttivät myös nahkahihnoja ja vaippaterää.

Kengät oli kudottu koivukuoresta, ja saappaat olivat raakoja. Talvikengät olivat koibi - jalkineiden kengät.

Kommentit
 1. Jenny
  09.10.2017

  Mikä kauneus!

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet