Kansalliset puvut

Valko-Venäjän kansallinen puku

Valko-Venäjän kansallinen puku

liittyä keskusteluun

 

Monissa maissa, esimerkiksi Saksassa, Baijerissa tai Sveitsissä, perinteistä kansanpukua kuluu paitsi kansallisilla vapaapäivillä tai lavalla, mutta myös jokapäiväisessä elämässä: kotona, kadulla, jopa työssä. Viime aikoina neuvostoliiton yhteiskunnassa on ollut taipumus vedota kansanpukuihin, onko sen elementit, tyypillinen kirjonta tai mielenkiintoinen muotoilu.

tarina

Maan kansan puvut heijastavat suoraan sen historiaa. Perinteiset kansanpuvut eivät ole pelkästään vaatteita, joita voidaan käyttää harkintasi mukaan, ne ovat historiallisia esineitä, tutkimalla, mitä voit ymmärtää esivanhempiemme elinolosuhteita, kulttuuriarvoja ja etnisiä ominaisuuksia.

Valko-Venäjän kansanpuvun ensimmäiset maininnat näkyvät 10. vuosisadan alkupuolella. Ne ovat melko epämääräisiä ja hajanaisia, mutta arkeologiset kaivaukset mahdollistivat "järjestelmän" uudelleenmuodostamisen, ja sitä kutsutaan myös kansallisten vaatteiden kokoelmaksi ja korreloivat kronikoita koskevat tiedot näiden aikojen vaatimuksista miehille ja naispuolisille puvuille heidän eri versioissaan henkilön alkuperästä riippuen. hänen sosiaalinen asema, toiminnan tyyppi, alue (puvun vaihteluita on noin 30, korreloitu tiettyyn paikkakuntaan), asuinpaikka (kaupunki tai kylä), ikä, perheen erot.

Lopuksi Valko-Venäjän perinteisen puvun klassinen ilme vahvistettiin vasta 20. vuosisadan alussa. On myös otettava huomioon se, että kansalaisten käyttämä Valko-Venäjän kansallinen puku ei poikennut pelkästään maaseudun versiosta, vaan sillä oli luonteenomaisia ​​merkkejä eurooppalaisen muodin voimakkaasta vaikutuksesta. Siksi sitä pidetään mallina Valko-Venäjän kansallisesta puvusta, kyläläisen puvusta, sillä se on säilyttänyt aito identiteetin ja identiteetin piirteet.

piirteet

Valko-Venäjän puvun vaatekokonaisuus ilmestyi keskiajalla kaukana meistä, ja se muodostui vähitellen useiden "naapurimaiden" kulttuurien vaikutuksesta: venäläiset, ukrainalaiset, liettualaiset, puolalaiset, mutta säilyttivät kuitenkin vain Valko-Venäjän kansalle ominaiset piirteet: hallitseva valkoinen väri (jonka ansiosta , Valkovenäläiset ja saivat etnisen nimensä).

Sisustus on raitojen muotoinen, monimutkainen monilaji ornamentti, joka on ominaista jokaiselle Valko-Venäjän kuudelle alueelle, jotka puolestaan ​​jaettiin tietyille alueille, mikä osaltaan myötävaikutti kansallisen puvun omaperäisyyden muodostumiseen.

Kirkas kirjonta oli vaatteiden koristeen tyypillinen elementti.jossa geometriset kuviot olivat vallitsevia, ja sitten levitettiin tiukasti ja kasvimotiiveja. Pääsääntöisesti punainen lanka ostettiin kirjontaa varten, joskus erityisesti sävytetty tyydyttyneempien ja syvempien sävyjen saavuttamiseksi. Joissakin tapauksissa esim. Hopea- tai kulta-lankoja käytettiin päämallien kirjontaan ja jos omistajalla oli riittävästi vaurautta.

Koristeellinen kuvio näytti siirtyvän yhdestä vaatetusosasta toiseen, jolloin muodostui yksi koostumus.

laji

Valko-Venäjän kansallispuku, kuten todellakin kansallinen vaatetus, on selkeästi jakautunut rentoihin ja juhlavälineisiin, miehiin ja naisiin, häät ja häät.

Miesten rento puku sisälsi paidan, pohjan ja kauluksen, joka oli koristeltu kirjonnalla ja jossa oli kirkas vyö; satamat (yksi tai kaksi omistajan vakavaraisuudesta riippuen); kamallaki (liivi); bravaerki (yksirivinen takki, jossa on hihna ommeltu kankaasta). Kylmällä säällä, konsistenssista riippuen, käytettiin joko kangasta épanchaa tai lampaanlihaa (päällystetty kirjonnalla) tai turkista (merkki omistajan suuresta rikkaudesta). Kesäisin päähine oli talvella bryl - leveäpohjainen olkihattu, turkis hattu (hattu, johon oli ommeltu neljä osaa, joista kaksi oli sidottu yläreunaan ja kaksi - leuan alle).

Jalkineet - sandaalit (lykovye, hamppu, sauva), postola (nahkajalkineet), talvella heillä oli huopakenkiä, jotka oli ommeltu huopakankaalla tai nahalla.

Naisten vaatteet, jopa rento, erosivat huomattavasti useampia vaihtoehtoja: yskä - valkoinen paita, jossa on kirjonta (oli kolme erilaista leikkausta), spadnitsa - hame (useita eri kankaita (kangas, villa), leikattu (Andarak, ponev, Letnik, saiyan), väri, kuvio (punainen, vihreä-sininen, ruudullinen, raidallinen), esiliina (oli vaatekaapin pakollinen osa), garset - koristekangasliivi, sametti ja varakkaille naisille - brokaatista (koristeltu myös ylellisillä kirjoilla, helmillä, monivärisellä punoksella, sovelluksilla).

Naisten päällysvaatteet olivat leikkauksen samankaltaisuudesta huolimatta yhä tyylikkäämpiä: villa- ja lampaiden kuoret. Naisten päähineet olivat myös vaihtelevia - tytöille annettiin seppeleitä tai monivärisiä nauhoja, kun taas yläosa pysyi paljaana. Naimisiin joutui poistamaan hiukset korkin alle, jonka päälle oli sidottu huivi tai namitka (basting). Joillakin alueilla oli mahdollista nähdä kichka, sarvipäinen naisten päähine, joka on tyypillinen useimmille slaavilaisille.

Naisten kengät eivät olleet kovin erilaiset kuin miesten kengät, sandaalit, caraviki (nahkajalkineet), saappaat ja huopakengät.

loma: Tämäntyyppinen kansallinen puku erosi arjesta vain kirkkaudessa, koristeellisen kirjonnan loistossa, ohuemmissa ja rikkaammissa kankaissa, joita käytetään sen räätälöintiin, ja kenkien valinnassa - jos mahdollisuus sallittiin, lomien aikana nahkakenkiä käytettiin rintakenkien sijasta. Loma-aikoina naisten vaatteisiin lisättiin erilaisia ​​tyylikkäitä lisävarusteita: sormuksia, rannekoruja, riipuksia, lasihelmiä, korvan koukkuja (samanlaisia ​​kuin modernit korvakorut), vyön soljet, rintakorut.

Tyttöjen ja poikien vaatteet käytännössä eivät eroa aikuisten vaatteistalukuun ottamatta joitakin yksityiskohtia. Esimerkiksi tyttöä, joka piti esiliinaa ensimmäistä kertaa, pidettiin tytönä ja tyttö, joka korvasi tytön seppeleen häät namitkalla, katsottiin naiseksi.

elementtejä

Valko-Venäjän etnisen puvun tärkeä piirre on se, että se kuuluu ns. Valko-Venäjän kansan perinteisen vaatekokoelman elementit ovat miesten vyö ja naisten esiliina, jotka ovat välttämättömiä miesten ja naisten puvut, jotka sisältävät syvää symboliikkaa - paitsi utilitarisia, käytännöllisiä toimintoja (miesten vyöhön oli kiinnitetty käsilaukku vaatteiden taskuihin). ja naisten esiliina - avaimet ja erilaiset pikkuhousut), heillä on seremoniallinen, rannikkoalueiden merkitys.

Lämpimällä kaudella lähes kaikki kylän asukkaat menivät paljain jaloinPoikkeuksen tekeminen vain loma-aikoina oli täysin mahdotonta, että mies lähti talosta ilman vyötä. Jopa päähineen puuttuminen olisi voinut olla vaikeuksissa, mutta perusteltua, tekosyiden vyöhykkeen puuttuminen ei ollut ja uhkaa naurettavuutta ja jopa häpeää. Naisten esiliina oli sama merkitys - naispuolisen kohdun ylimääräinen viehätys.

Silkkiä käytettiin miesten vyön valmistamiseen, tämä kudottu vaatekaappi oli kallista ja oli omistajan ylpeys. Naisten esiliina leikattiin pitsi, kirjonta ja koristeltu koristeilla.

Valko-Venäjän naisten puvun kirkas erottuva piirre on namitka - päähine, joka merkitsee tyttöjen muodostumista hääjuhlallisessa seremoniassa. Morsiamen päähän ensimmäistä kertaa käämitty käämitys, kuten nykyaikainen huntu, piti elämää ja laitettiin kuolleen päähän toisen kerran.

Tämä vanha Valko-Venäjän päähine oli pitkä kangas joka käärittiin pään yli kuluneen vaalean puisen vanteen päälle. Yksinkertaisuudesta huolimatta naiset pystyivät neulomaan vaatteita monin eri tavoin, jotka eivät olleet pelkästään kullekin alueelle vaan myös kullekin kylälle. Ompeleet ommeltiin ohuista kalliista kankaista ja koristeltu pitsi, rikas kirjonta.

kangas

Käytettävissä olevia luonnonmateriaaleja käytettiin vaatteiden ompeluun.: pellava, nimeltään Jumalan kynttilä, villa, joskus hamppu. Lämpimien vaatteiden valmistuksessa käytettiin lampaita ja paksua kangasta. Väriaineilla oli myös luonnollista alkuperää: erilaisten yrttien, puunkuoren, suonalmien infuusiot.

kuvakieli

  • Valoisa, perinteinen kirjonta koristeltu paita näyttää tyylikkäästi, ja sitä voidaan käyttää onnistuneesti hameen tai farkkuilla, jotka tarjoavat yksinkertaisen, mutta upean kuvan etniseen tapaan.
  • Valkoisessa Valko-Venäjällä tyylikkäässä ylellisessä kirjonnassa koristellussa mekossa jokainen nainen on epäilemättä huomion keskipiste.
  • Huomionarvoista on myös t-paita, jossa on etnisiä kuvioita, jotka sopivat sekä nuorelle miehelle että tytölle.
  • Näyttää suuria vaihtoehtoja kansallisesta koristeesta lasten asioissa - valoisa, houkutteleva ja alkuperäinen.
  • Perinteisten tai hyvin muotoiltujen Valko-Venäjän tyylisten hääpukujen suuntaukset ovat yhä suositumpia.
  • Valko-Venäjän puvun elementit ja motiivit herättivät suurta kiinnostusta maailman podiumeja kohtaan.
Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet