Kansalliset puvut

Uzbekistanilainen puku

Uzbekistanilainen puku

liittyä keskusteluun

 
Sisältö
  1. Uzbekistanin kansallispuvun piirteet
  2. Miesten kansallispuvut Uzbekistanissa
  3. Perinteiset Uzbekistanin vaatteet naisille ja tytöille
  4. Kansallisen puvun rooli tänään

Uzbekistanin kansallispuvun piirteet

Uzbekistanin kansan vaatteet yhdistävät yllättäen kaikkien itäisten kansojen yhteisiä piirteitä, joilla on omat yksilölliset ja ainutlaatuiset piirteensä.

Vaikka Uzbekistanin kansallispuku on ajan mittaan muuttunut, sen modernissa muodossa se on säilyttänyt kaiken rikkauden itämaisten kulttuuriperinteistä ja historiallisesta yhteydestä, joka on syvästi juurtunut antiikin aikaan.

Uzbekistanin puvun erottuva piirre oli ja on edelleen taitava kirjonta kultaa. Tällaiset asusteet ovat tyypillisiä varakkaille ihmisille. Suosittuja olivat kultakirjatut Uzbekin kansalliset takit, jotka hallitsija antoi seurakunnalleen ja saivat myös tällaisia ​​lahjoja vastineeksi.

Kultaiseen kirjontaan käytettiin vain jaloja materiaaleja, kuten silkkiä ja samettia. Kuviot kirjattiin pääosin kasvien teemoihin, ja geometrisia malleja löytyi harvoin kulta-kirjailtuja asuja.

Kulta-langan kirjonnan avulla koristettiin paitsi vaatteita myös hattuja ja kenkiä. Tällä hetkellä Uzbekistanin miesten häätpuku on perinteisesti koristeltu kulta- tai hopeabratadilla.

Uzbekistanilaisen kansallispuvun värimaailma on varsin laaja. Maiden eri alueiden asukkailla on omat värivalinnat, mutta Uzbekit eivät pidä pimeistä vaatteista, koska he uskovat, että he pystyvät houkuttelemaan ongelmia.

Naisten puvun värien mukaan voidaan arvioida aviomiehen asemasta. Rikkaat Uzbeksit pukeutuivat vaimonsa siniseen tai violetiin mekkoihin, käsityöläisten vaimot käyttivät vihreitä vaatteita.

Toinen Uzbekistanin perinteisten leningien ominaispiirre on valikoima runsaita kankaita ompeluun - samettia ja samettia.

Mutta puvun leikkaus päinvastoin on hyvin yksinkertainen ja sama miehille ja naisille. Se perustuu tasaisesti kangaskappaleisiin, joita joissakin syrjäisissä asutuksissa ei edes leikattu, vaan yksinkertaisesti lähti suorassa langassa.

Miesten kansallispuvut Uzbekistanissa

Uzbekistanin perinteiset miesten vaatekaapit ovat aina olleet eri tyylejä ja kylpytakkeja, jotka on sidottu hihnoihin. Alareunassa Uzbeksissa on housut ja nahkakengät. Uzbekistanin pään ei tarvitse pelkästään naisia, vaan myös miehiä, jotka liittyvät islamilaiseen uskontoon.

Miehillä käytetään näihin tarkoituksiin turban- tai kallo-kappaletta.

vaatteet

Päivittäiseen käyttöön tarkoitettua paita kutsutaan kuylakiksi. Aluksi tällainen paita oli pitkä ja polvien alapuolella, mutta myöhemmin tyyli muuttui, ja paita tuli vakiopituudeksi. Kaula-aukolla oli kaksi tulkintaa: ensimmäisessä tapauksessa paita oli pystysuuntainen rako, johon kaulus oli ommeltu; toisessa tapauksessa kaulusalueella oli horisontaalinen rako, joka ulottui hartioihin.

Ishton-housut eivät olleet täysin koristeellisia ja toiminnallisia. Näiden housujen pituus, joka muistuttaa housuja, pääsi nilkkoihin.

Miesten pukeutumista kutsutaan chapaniksi, ja sillä on yhtenäinen tyyli kaikenikäisille ja -tiloille, mikä ei ole muuttunut pitkään. Vuoden eri vuodenaikoina on erilaisia ​​kylpytakkeja - ohut kesämekko, kylpytakki, jossa on vuori kauden ulkopuolella ja lämpimät puuvillaiset kylpytakit kylmänä vuodenaikana. Köyden sivuilla on pystysuuntaiset leikkaukset, jotka helpottavat liikkumista.

Erilaisia ​​värejä ja kangasta käytetään koriste-elementteinä, jotka on ommeltu pukun ja hihojen reunoista. Kaihtimen sulkemiseksi on hihnoja. Kansallinen Uzbekin miesten puku on vyö. Se on kolmio-taitettu puuvilla tai silkkihuivi.

Belbog-nimisen varren väri valitsi aina valoisat ja kontrastiset sävyt, jotta se erottuu miehen mekosta.

päähine

Päähineenä Uzbekistanin miehet käyttävät perinteisesti Kulkh- tai Dupe-kallo-kappaletta. Kaikkein suosituimpia on kaikki Ferganan laakson asukkaiden päähine. Sen erottuva piirre on mielenkiintoinen kukka kuvio, joka on brodeerattu valkoisella langalla mustalla taustalla.

Nykyään Uzbekistanissa sametti- tai puuvillakuppeja, jotka ovat sinisiä, mustia ja tummanvihreitä, ovat hyvin kysyttyjä.

Perinteiset Uzbekistanin vaatteet naisille ja tytöille

Naisten kansallispuku Uzbekistanissa koostuu mekko, housut, viitta, kuten miehillä ja päähine. Lisäksi Uzbekin tytöt ja naiset koristavat itseään kulta- ja hopeakoruilla. Perinteiset Kashgar-Boldak-korvakorut ja kupoliset korvakorut, renkaat ja rannekorut on valmistettu hienosta itämaisesta tyylistä. Naiset käyttävät niskassaan koralli-kaulakorua tai kolikkoketjua.

Pääkorut ovat toinen Uzbekin kaunottarien koriste muinaisista ajoista.

vaatteet

Uzbekistanin kansallispuvun puvut, joita kutsutaan kuylakiksi, näyttävät suoralta pitkiltä hihoista ja melkein kantapäähän. Vain viime vuosisadan alkuun mennessä pukeutui tyylien pieni valikoima: hihansuissa voi olla hihansuita tai kaulus voidaan tehdä telineellä. Tämän puvun osan räätälöimiseksi käytetään perinteisesti jalometallia ja satiinia.

Naisten housut olivat tytön vaatekaapin pakollinen osa lähes syntymästä lähtien. Kuten uros-versiossa, housut ovat leveitä yläosassa ja kartioivat pohjaan. Jalan alaosa on koristeltu punosella, jossa on tupsut.

Kansallisen puvun naisversiossa päällysvaatteiden tyypit ovat hieman suuremmat kuin miesten. Niinpä naiset voivat pukeutua samaan leikkaukseen kuin miesten chapan.

Joillakin Uzbekistanin alueilla levitettiin pitkiä ja asennettuja kylpytakkeja nimeltä rumcha. Myös Uzbekin naiset käyttävät Mursakia - jotain tunikon ja kylpytakin välillä. Yleensä Murrasak on ommeltu lämpimälle vuorelle kylmille ajoille, jopa nilkan pituudelle, ja siinä on leikattu haju.

Alle kaksi sataa vuotta sitten käytettiin ohuita kylpytakkeja, joissa oli lyhennettyjä ja kavennettuja hihat, joita kutsutaan naamioimiseksi. Samalla hihaton takit nimcha tuli suosituiksi vaatteiksi Uzbekistanin naisille.

päähine

Uzbekistanin naiset käyttävät päänpäätä päähineenä. Perinteisessä kulttuurissa kaksi päälakkaa kuluu päähän kerralla. Yksi niistä on sidottu otsaan ja toinen peitetty. pää

1800-luvulla naisten päähine oli monimutkainen ja monikerroksinen - aluksi kului huivi, jolla oli reikä kasvoille, sitten huivi sidottiin otsaan, ja ylhäältä rakennettu turbaani. Suurista perheistä peräisin olevat naiset käyttivät huiveja, joissa oli kultaa tai hopeaa. Viime vuosisadan alussa perinteiset Uzbekistanin kullanauhat, joissa oli silkkiä tai kultaa, saivat laajan vastauksen.

Kun nainen meni ulos, hänen täytyi laittaa päähänsä viitta, joka peitti ruumiinsa kauneuden muilta silmiltä. Myöhemmin viitta muutettiin ja muuttui burkaksi. Aluksi tämän vaatteen hihat poistettiin yksinkertaisesti takaisin, ja myöhemmin ne ommeltiin kokonaan yhteen.

Burqan pakollinen ominaisuus oli chavchans - hevosenjohdosta kudottu verkko, joka on suunniteltu kattamaan naisen kasvot. Burqa ja pääkaupungin kansa olivat pakollisia elementtejä naisten vaatteille muslimimaissa kaikille naisille ja tytöille yhdeksänvuotiaana alkaen.Kuitenkin Uzbekistanissa tämä vaatekaappi oli jaettu vain kaupungeissa eikä edes silloin kaikkialla. Neuvostoliiton vallan myötä burqa alkoi vähitellen vetäytyä Uzbekistanin kaunottarien arjesta.

Kansallisen puvun rooli tänään

Modernissa maailmassa Uzbekistanin asukkaiden vaatteet ovat melko erilaisia. Kaupungin asukkaat ja jotkut kylän ihmiset, erityisesti koulutetut nuoret, haluavat käyttää nykyaikaisia ​​eurooppalaisia ​​vaatteita. Kuitenkin nykyaikaisissa vaatteissa Uzbeks pyrkii tuomaan maalle tyypillisiä yksityiskohtia - tytöt käyttävät perinteisiä koruja, nuoret voivat pukeutua kalloihin.

Ihmiset kunnioittavat perinteitä ja käyttävät ihmisten vaatteita ikääntyneiltä, ​​erityisesti niiltä, ​​jotka eivät asu kaupungissa. Kuitenkin sellaisissa tilaisuuksissa kuin häät tai kansallinen vapaapäivä, puku on edelleen pakollinen ominaisuus, joka puhuu Uzbekistanin rikkaista perinteistä, joita tämä kansa kunnioittaa.

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet