Kansalliset puvut

Mordovin kansallispuku

Mordovin kansallispuku

liittyä keskusteluun

 
Sisältö
 1. Naisten kansallispuku
 2. Miesten puku
 3. kengät
 4. Lasten kansallispuku
 5. Nykyaikaiset mallit

Mordva on yksi suomalais-ugrilaisista ryhmistä, jotka perinteisesti asuivat Keski-Venäjällä ja Volgan alueella. Tämän kansakunnan historia jätti jälkeensä kaikilla elämänaloilla, eikä vaatetus ollut poikkeus.

Mordovin kansallinen puku ilmestyi tämän kansallisuuden kehittymisen aamulla talonpoikaisväestön keskuudessa, ja sille myönnettiin joitakin tunnusomaisia ​​piirteitä, kuten erityisiä leikkauksia, erityisiä kankaita, erityisesti valittuja koristeita.

Mordovin puvun luominen heijasteli tämän kansan identiteettiä. Mordovin puku, erityisesti naispuolinen, hyvin värikäs. Jotkut historioitsijat pitävät tämäntyyppisten pukujen luomista Mordovin naisten käsityön huippuna.

Yleensä Mordovin käsityöläiset tekivät kankaita räätälöintiin yksin. Paidoissa ne kantoivat vahvaa, tiheää pellavaa, päällysvaatteille ne tekivät kankaita ja villakankaita. Huolimatta siitä, että kansallinen mekko jakautui kahteen ryhmään, jotka ovat ominaisia ​​kahdelle etniselle ryhmälle - Erzi ja Moksha - hänellä oli monia yhdistäviä piirteitä.

Näitä ovat:

 • pääkansi ompeluun, kudottu liinavaatteista tai hamppu-valkoisesta;
 • paidassa ja päällysvaatteissa oli suora leikkaus;
 • Pakollinen kirjonta villasäikeiden yksittäisillä elementeillä. Kirjonta oli useimmiten punainen, tummansininen tai musta;
 • Koristeina käytettiin helmiä, kolikoita ja kuoret;
 • sandaalit, jotka on vedetty rintakehästä;
 • Jotta jalat saataisiin massiiviseksi ja tasaiseksi, ne pakattiin lisäksi onuchamin kanssa.

On syytä huomata, että koska puku on syntynyt talonpoikaistalosta, se on erittäin mukava jokapäiväisessä elämässä. Kaikilla osilla oli tietty toiminto. Ja koristeena toimivat osat voidaan poistaa tai pukeutua tilanteesta riippuen.

Mordovin puku on uskomattoman kaunis, koska lisäelementtejä on runsaasti, kirjontaa on runsaasti. Ottaen huomioon eri viimeistelymahdollisuudet, älä lopeta yllättyä ja ihailla mestarien mielikuvitusta, niiden harmonisesti kehittynyttä makua.

Naisten kansallispuku

Erityisen arvostettu naisten kansallinen puku.

Tämä on yksi harvoista kansallisista vaatteista, joita nainen ei kyennyt täysin käyttämään itseään, vaan aina käyttänyt käsityöläisten apua. Joskus sijoitusprosessi saavutti kaksi tuntia!

Naisten Moksan asuilla oli enemmän väriä ja monivärisiä kuin Erzya.

Naisten puvun pääosa on panar (paita), valmistettu valkoisesta pellavasta, koristeltu käsin kirjailtuina. Kirjonnan, koristeen, värin luonteen perusteella oli mahdollista helposti tunnistaa naisen kuuluminen tiettyyn etniseen ryhmään. Paidalla ei ollut kaulusta ja se oli aivan kuin tunika. Tämä osa puvusta oli molemmissa etnisissä ryhmissä: Erzi ja Moksha.

Moksan naisen paita oli sidottu erityiseen vyökehykseen. Ne koristivat sen pörröisillä tutilla. Moksan paita oli yleensä lyhyempi kuin Erzi, joten he koukkivat housut - poksty.

Moksat käyttivät erikoispyyhkeitä pukeutumiskoristeeksi, Keska Rutsyat, niiden lukumäärä oli kuusi.

Rungon sijasta Erzya käytti monimutkaista sisustusta kuin hihna-pulssi. Sillä tavalla, jolla pulssi oli koristeltu, oli mahdollista selvittää naisen vauraudesta, hänestä kuulumisesta tiettyyn sukuun. Rikkaat mordovilaiset naiset koristivat vyöhykkeitä, joissa on kuoret, helmiä, ommeltuja helmiä, kolikoita, paljetteja. Tämän seurauksena hihnan paino voi nousta 6 kiloon.

Mielenkiintoinen tosiasia on, että jokainen Erzya-tyttö joutui tekemään tällaisen vyön enemmistöönsä. Ja sitten koko hänen elämänsä ajan hän oli hänen kiinteä kumppani. Mordovin nainen oli pakko ilmestyä miesten keskuudessa vain uima-altaalla.

Pula-koruja oli kahdenlaisia. Oikea puoli oli koristeltu kirjonnalla. Sitten melkein polvilleen, ommeltiin ommeltu, useimmiten musta, mutta lomalla ne korvattiin sinisellä tai vihreällä.

Ylhäältä, naiset käyttivät mekkoa kuin sundress tai kafton krd.

Usein kulunut pitkä, lähes polvilla hihaton musta, jossa oli lukuisia taitoksia taakse.

Päällysvaatteet Mordovialaiset kankaasta ja koristeltu kirjonta, nauhat. Erzyassa sitä kutsuttiin Rutsyaksi ja sitä käytettiin vain juhlallisissa tilaisuuksissa. Moksha käytti päällysvaatteita joka päivä.

Kansanpuvussa oli suuri arvo koristeille. Koristeiden ansiosta nainen voi ilmaista tunnelmansa, korostaa hänen asemaansa. Mikä oli korujen ominaisuus?

 • monenlaisia ​​ajallisia riipuksia, jotka on koristeltu kivillä, linnun höyhenillä, helmillä.
 • nuoret tytöt koristivat otsaansa koristekankaalla. Fringe on useimmiten drake-höyhenet.
 • hiukset oli koristeltu scythee, joka oli kudottu helmistä.
 • ympyrät leikattiin pois pahvista tai kuoresta, ne oli peitetty kirkkaalla kankaalla ja kirjonnut tai koristeltu helmillä. Tällaiset ympyrät oli ommeltu korvien yläpuolelle.
 • pectorals ihailla heidän monimuotoisuuttaan. Se voi olla helmiä ja kaulakoruja lasihelmillä. Nahasta tai kankaanauhoista ommellut rintaliivit olivat opphassa erittäin suosittuja. Rintaliivit koristavat kirjonta, napit, kuoret, nauhat.

Päähineet Mordovialaiset poikkesivat naimisissa olevista ja naimattomista naisista. Tytöt käyttivät kapeaa sidosta, jossa oli päällystetty kirjailtua kangasta ja helmikoristeltua pahvia. Naimisissa olevilla naisilla oli erilaiset hatut. Pääsääntö on, että hatun olisi pitänyt piilottaa naisen hiukset kokonaan.

Erzyanki parempana olivat korkeat kartiomaiset tai sylinterimäiset pangot, ja Moksha käytti trapezoidia. Käytetään myös pyyhkeitä tai huiveja. Perinteisesti naiset eivät varanneet koruja, jotta heidän vaatteensa olisi erilainen kauneuden ja monimuotoisuuden suhteen.

Miesten puku

Naisten vaatteisiin verrattuna miesten vaatteet eivät eronneet tällaisissa väreissä ja eri elementeissä.

Mordovin miehillä oli monin tavoin vaatteita, jotka olivat samanlaisia ​​kuin venäläiset miehet. Hampurin paita (panar) ja housut (ponkit) olivat Mordovin puvun perusta. Juhlallisissa tilaisuuksissa he käyttivät tyylikkäämpää hienoa pellavaa. Panar ei koskaan tunkeutunut housuihinsa, vaan kulunut ponxin päällä, joka oli vyöhön kiinnitetty.

Kushaku kiinnitti suurta huomiota. Se oli tehty lehmännahasta ja koristeena käytettiin rautaa, pronssia tai hopeaa valmistettua solkia. Solki voi olla renkaanmuotoinen tai kiinteä, jossa on erityinen suojavyö kiinnitettäväksi hihnaan. Erityistä huomiota kiinnitettiin vyön koristeluun. Kivet, monimutkaiset kuviot, metalliset insertit olivat olennainen osa Mordovin miehen luukua.

Vyö tarjosi myös aseita tai muita laitteita.

Kesällä miehet täydensivät pukuaan toisella valkoisella paidalla. Moksha hänen nimeltään muskas ja Erzya - rutsya. Syksyllä ja keväällä niiden vaatteita täydennettiin vyötäröllä, jossa oli vyötäröllä takana olevat vekit. Chapan oli myös käytössä - kääntyvä caftan, jolla oli laaja tuoksu ja pitkät hihat. Talvella hän käytti pitkäkestoisia lampaita.

Miehet käyttivät huopahattuja, joissa oli lyhyt reuna. Kuivattuja hattuja korvattiin perinteinen korkki. Kesällä he pelastivat itsensä auringosta puuvillakupuilla, ja talvella ne lämpenivät itsensä hattuilla, joissa oli korvakorut.

kengät

Sekä naiset että miehet olivat sandaaleja. Paras materiaali oli jalava tai linden. Juhlallisissa tilaisuuksissa mordovilaiset käyttivät vasikan tai lehmännahan nahkakenkiä.Saappailla oli teräväkärkinen muoto ja taitettu saapas. Venäläisten tapaan mordviinilaiset käyttivät tuntua talvella huopakenkiä.

Ennen kuin laitat kengät, jalkasi oli kääritty jalkakäytävään. Yleensä siellä oli kaksi paria: ylemmät vasikat ja siniset jalat. Kylmänä vuodenaikana pihlaja käytettiin usein kankaalla. Onuchiin kääritty sileät ja paksut jalat puhuivat emännän hyvästä mausta.

Lasten kansallispuku

Mordovin lasten puku ei ollut kovin erilainen kuin aikuinen. Vain tytön versiossa oli paljon vähemmän kerroksia ja koristeita.

Nykyaikaiset mallit

Tällä hetkellä Mordovin kansallispuku löytyy melko harvoin. Jokapäiväisessä elämässä he eivät enää käytä sitä. Jotkut elementit löytyvät vanhusten kylistä. Täydelliset sarjat, joissa on kaikki mahdolliset koristeet, esitellään vain kansanmuseon taloissa tai Mordovian paikallismuseoissa, jotka muistuttavat modernin sukupolven muinaisen käsityöläisten taitoa.

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet