Kansalliset puvut

Armenian kansallinen puku

Armenian kansallinen puku

liittyä keskusteluun

 

Puvun historia palaa tuhansia vuosia. Se on kehittynyt kymmenissä maissa eri tavoin: jonnekin - itsenäisesti ja erikseen, ja jonnekin - muuttamalla ihmisten makuun. Perinteisen puvun lisäksi sen päätehtävän lisäksi voisi kertoa muille siitä, missä hän asuu, sen toiminnasta, perheen historiasta, siviilisäädystä ja paljon muuta.

Perinteisen puvun kehittyminen ja maan syntyminen ovat erottamattomia, ja Armenian kansallinen puku (taraz) alkoi syntyä noin kolme tuhatta vuotta sitten Urartian valtakunnan syntymän aikakaudella.

Hieman historiaa

Urartu on valtio, joka sijaitsee Armenian ylängöllä IX eKr. e. Epäilemättä yhdistetyillä heimoilla oli omat erityispiirteensä puvusta, mutta valitettavasti niitä koskevia tietoja ei säilytetty.

Urartun valtakunnan jälkeen vuonna 189 eKr. e. Artasheside-valtakunta tuli yhteen yhdistämällä absoluuttisen enemmistön ihmisistä, jotka pitävät armenialaista äidinkielellään. Käsityöläisten taide kasvoi nopeasti Armeniassa, markkinayhteydet kehittyivät Iranin, intialaisten kansojen ja kiinalaisten, Välimeren lähellä sijaitsevien kaupunkien ja Mustanmeren kanssa, ja kaikki tämä vaikutti aurinkoisen Armenian asukkaiden asuihin.

Valtion kaste vei Armenian vastakkainasetteluun Bysantin kanssa. Kansanpuvun tuntemus tälle kaudelle on säilynyt hyvin vähän, mutta tiedetään varmasti, että aatelisto suositti asuja Persian tuomioistuimelle, kun taas muu väestö pukeutui melko tavalliseen.

Arabialaisen vaikutuksen aikana (640-885) osa kaupparyhmästä ja ruhtinaista hyväksyivät joitakin yksityiskohtia arabien vaatteista. 1080-1375 GG. he toivat yksityiskohtia eurooppalaisista puvuista armenialaiseen pukuun. XIII-XIV-vuosisatojen tatar-mongoliradat eivät myöskään jättäneet armenialaisten kansallisia vaatteita muuttumattomiksi. Persian sotien aikana ottomaanien valtakunta takavarikoi kolme neljäsosaa Armeniasta, mutta muu maa oli edelleen määräysvallassa Iranissa, joka puolestaan ​​vaikutti myös.

Niinpä ajan, sodan ja rauhallisten aikojen läpi kulkeva puku, kasvun ja laskun aikoina, lainanotolla ja antamisella oli oma ainutlaatuinen ilme.

Miesten mallit

Miesten perinteisen puvun keskus Armeniassa on matala kauluspaita, jota kutsutaan "korkiksi", ja laajoja housuja, joita kutsutaan "shalvariksi" ja jotka on sidottu laajaan käämitykseen. Housut oli sidottu pieniin laskeihin (hodjanit), kirjonneet eri kuvioihin ja jopa tupsuihin.

Armenian itäpuolella, heidän paitojensa päällä, he käyttivät arkhaluhia - kääntyvää kapeaa, joka oli kiinnitetty pienillä napeilla tai koukkuilla, kaulasta aina vyötärölle asti. Lämmin sika - karhunpunainen päällysvaatteet heitettiin arkhalukiin.

Länsiosassa arkhaluk korvaa puun - liivit, jotka on päällystetty paitalla, jossa on kirjontakankaat. Elak oli päällystetty takilla, jossa oli kiinteä holkki, ilman kiinnikkeitä, nimeltään "bachkon". Shalvaras kiertyi voimakkaasti alla ja sitä kutsuttiin vartikiksi. Kauneus oli liitetty sisältävään luonnontilaan, kirjontaan.

Kylmässä he pukeutuivat lampaiden takkeihin, ja lämpimillä alueilla ne käyttivät Kazakstanin vuohen villaa.

Naisten mallit

Naisten vaatekaapin perustana oli: tilava paita - halab, jossa on vinosti vastakkaiset insertit, laajamittaiset suorat hihat, ovaalinen aukko ja kaula rintakehässä, scarlet maan itäosassa asuvissa asukkaissa ja valo länsimaissa asuvilla armenialaisilla ja kukkivat - roikkuneet punaisesta puuvillasta ja koottiin nilkkoihin.Sen päällä oli myös naisen arkhaluk kirkasta väriä, esimerkiksi sinistä, vihreää tai rypäleenväristä, ja rinnassa oli pitkä venytys.

Hän haisti vain vyötäröllä. Arkhalukh-hihnan alapuolella puolella tehtiin pari pystysuoraa leikkausta, ja kävi ilmi, että archalukhilla oli kolme kerrosta: ensimmäinen, suuri, takana ja pienempi pari sivuilla. Niinpä naarasarkhalukilla on toinen nimitys - "Erek peshkan", joka on käännetty armenialaisesta "kolmeen kerrokseen".

Juhlallisina päivinä arkhaluhissa oli pukeutunut mekko, joka oli melkein erilainen kuin arkhaluk, vain se puuttui sivupaloja. Kauniista kankaista tai villasta oli kiinnitetty huivi, joka korvattiin sen jälkeen hopea- ja kultahihnoilla, ja paidan hihat kiinnitettiin pallomaisilla painikkeilla. Ylhäältä, kun poistut talosta, peitettiin suuri viltti, joka oli valmistettu hienosta villasta. Vanhemmilla naisilla oli sininen sävy.

Armenian läntisillä alueilla arkhaluhin sijasta heillä oli silkistä tai batisteesta ommeltu mekko, jonka leikkaukset olivat vyötärön alapuolella eli "antari". Talvella Jupp oli kulunut - toinen asu, ilman keskinäisiä käsivarsia. Juppa oli pääosin ommeltu tummansinistä kankaasta.

Tärkeä osa naisen pukua oli esiliina, jossa oli kapea kudottu vyö - spook. Ehdottomasti kaikilla naisten vaatteilla oli hieno ompelu, rikkaissa perheissä kirjonta suoritettiin hopeaa tai kultaa.

Häävaatteet

Armenialaisten hääpuku poikkesi vain kalliimmissa kankaissa sekä muissa väriliuoksissa. Häät oli tärkeä tekijä hääthihnoissa, jotka annettiin morsiamen vanhemmille häätprosessissa.

Vauvan vaatteet

Lasten kansallispuku Armeniassa, sekä poikalle että tytölle, ei ollut merkittävästi erilainen kuin aikuiset. No, paitsi että kirjonta hieman vaatimattomampi.

Hatut ja tarvikkeet

Armenian hatut ovat melko erilaisia. Mies vaihteli asuinpaikoista riippuen: idässä - turkista, lännessä - neulosta ja kudotusta. Lori ihmiset rakastivat suuria, matalat hatut, zangezurtsy - hatut olivat isompia, lähempänä ja vähemmän reheviä. Kaupunkilaiset käyttivät korkeita sylinterimäisiä korkkeja. Länsi-alueiden asukkaat saivat laajaa puolipallon muotoisten päähineiden levitystä, jotka oli neulottu saman sävyn langoista, kääritty kierretty huivi.

Aika ajoin korkit valmistettiin värillisistä kierteistä, joissa oli pääosin punaisia ​​värejä, oli kartiomainen, 15-20 cm: n pituinen katkaistu yläosa ja kuluminen ilman huivi. He myös käyttivät teräviä (kuten lähistöllä olevia kurdeja ja assyrialaisia) kapenevia, kartion muotoisia, huopahattuja, päällystämällä päätä moniväriseen tai värilliseen huiviin, joka oli brodeerattu upeaan geometriseen tai kukkaiseen koristeeseen.

Maan itäosissa naiset käyttivät hattua, joka muistutti ”tornia”, kahdeksan-kaksikymmentä senttimetriä, liimattuina puuvillakankaasta. Maan eri alueilla tämä koristelu kutsuttiin eri tavoin: “palti” (Artsakh, Syunik-alueet), “Pali”, “Poly” (Meghri ja Agulis), ”Baspind” (Jerevan ja Ashtarakin alueet). Baspind peitti osan otsasta, "torneiden" etupuoli kirkastui kirjonnetulla nauhalla. Kuten useimmissa Armenian kansallisissa vaatteissa, perinteisellä koruompelulla, joka koristi baspindia, oli geometrinen tai kukkainen kuvio.

Baspindin alla he sidoivat otsaansa nauhaa jalometalleista valmistetuilla kiinteillä kolikoilla, ja hopeapalloista ja koralleista valmistetut jalokivet kiinnitettiin temppeleihin ja peittivät hiukset lähes kokonaan. Tällainen epätavallinen päähine oli sidottu taitettuina vinosti valkoisilla puuvillakankailla, jotka peittivät kaulan ja osan kasvoista hyvin nenään. Aluksi huivit olivat lumivalkoisia ja myöhemmin punertavia tai vihertäviä. Kulmat sidottiin tiukasti pään takaosaan. Baspindin päällä on värillinen huivi, joka on kiinnitetty jalometalliketjulla.

Tyylikäs lisäosa päähineeseen oli suuret napot kotosh. Tällaisen koristeen haltijan kruunu kruunasi otsaa kultakolikoita ja keskellä huomattavaa suurta kolikkoa, monimutkaisia ​​helmi koristeita, jotka oli kiinnitetty temppeleihin ja päättyivät ohuimpiin kulta-levyihin. Nuori sulhasen mielenkiintoinen arvokas koristelu esitteli nuoren morsian avioliiton päivänä. Wardes kruunattiin pääsääntöisesti "Thess" -nimellä varustetulla pyöreällä korkilla, jonka takana oli silkkiharja.

Tätä pääosaa ei ole poistettu pitkään aikaan. Yöllä nainen nukahti ja piti pienen patjan päänsä alle. He yrittivät ampua baspindia vain miesten poissa ollessa, sillä Armeniassa, kuten useimmissa itäisissä maissa, oli kielletty näkyä bareheaded ennen ulkopuolisia.

Armenian länsipuolella tytöt koristivat päätään erilaisilla päähineillä ja erilaisilla huiviilla. Korkeita, puupäähän valmistettuja, nimeltään "kissa" tai "seurakunta". Hän roikkui sametti, helmet tai koristeltu klassisella ompelulla, jonka suosikkiteemat olivat taivas, aurinko ja tähdet. Myöhemmin tyylikkäät talismanilevyt kiinnitetään kissan kirjailtuun osaan. Täten kruunatun sinetin tyylikkäin osa oli nimeltään "Makhcha" tai "Knar".

Ward on tehty ohuesta kankaasta, liimattu useisiin kerroksiin. Hän oli myös koristeltu runsaasti hienojakoisia materiaaleja, jalometalleja ja monimutkaisia ​​koristeita. Suosikkiteema kuvioista oli puutarhat, epätavalliset linnut, upeat kukat.

Nuoret naimattomat tytöt hiottiin valtavasti ohuita punoksia, joiden määrä oli neljäkymmentä. Jotta ne voisivat pidentää ja tehdä kampauksen rikkaammiksi, villakankaat kudottiin taitavasti punosiin, jotta ne vastaisivat hiukset ja koristeltu hopeapalloilla ja tupsuilla. Itä-armenialainen pääsi päällään värillisillä päähineillä, ja Armenian länsiosassa naiset halusivat käyttää huovakorkkia, jota kutsutaan nimellä “gtak”, jossa on ämpäri.

Valitettavasti monissa maissa kansalliset puvut eivät ole niin suosittuja tai niitä ei käytetä lainkaan. Tietysti tanssia, teatteria, kuvaamista ja tavallisia juhlia varten ne ovat edelleen välttämättömiä, mutta yhä harvemmin tapaamme jokapäiväisessä elämässä. Mutta puku ei unohdu. Kuten kansat itse, kansallinen puku vie lopulta uusia muotoja, imee ideoita ja tulee pian uudelleen jokapäiväiseen elämään muille, mutta itse asiassa kaikki.

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet