Kansalliset puvut

Jakutin kansallinen puku

Jakutin kansallinen puku

liittyä keskusteluun

 
Sisältö
 1. Historiallinen tausta
 2. Leikkauksen ominaisuudet
 3. Naisten Jakut-puku
 4. Kansallinen Jakut-puku miehille
 5. Nykypäivän kotoiset jaakut

Eri kansallisuuksien kansallisilla vaatteilla on usein selkeä merkki elämästä, elämäntavasta, mutta myös ilmasto-oloista. Esimerkiksi Jakutin kansallinen puku luotiin erityisesti pohjoisen vaikeisiin ilmasto-olosuhteisiin. Siinä on tietysti myös tietty määrä muita kansakuntia lainattuja elementtejä, mutta tämä ei luo lainkaan negatiivista vaikutusta Jakut-puvusta.

Historiallinen tausta

Jakut, kansallisena yhteisönä, ovat ylivoimaisesti eniten keskittyneet Jakutiaan ja Krasnojarskin alueeseen. Pieni joukko tämän kansalaisuuden omaavia ihmisiä löytyy Magadanin, Sahalinin ja Amurin alueista.

1300-luvulta peräisin olevia pukuja pidetään aikaisimpina esimerkkeinä Yakutin kansallisista vaatteista. Pohjimmiltaan se on päällysvaatteita, joissa on korostuneita kansan koristeita, koristeita ja elementtejä. Tuohon aikaan kansallinen Jakut-puku luotiin sekoitettujen eläinten turkista, karkeasta kankaasta ja silkistä ja nahasta.

Jo kristillisellä aikakaudella (17-18-luvuilla) perinteiset päällysvaatteet valmistettiin kotieläinten nahoista ja turkista, sillä jaakuttien päätoiminta oli hevos- ja karjankasvatus. Erityisen suosittuja ovat mokkanahka, nahka ja lyhytkarvaiset lemmikkieläimet. Yakut-käsityöläiset käyttivät eläinten nahkoja, joissa on pörröinen, pitkäkarvainen turkis, erityisesti pakkasena. Tämä versio näytti enemmän kuin klassisen kansallispuvun koristeellinen koriste: päällysvaatteiden kehän ympärille ommeltiin turkisnauhat, hihansuut hihoissa ja myös leveät lämpimät kaulukset.

Leikkauksen ominaisuudet

Jokaisen kansanpuvun ytimessä on usein suora siluetti, jossa on samat hihat. Perinteinen Jakut-puku ei ole poikkeus.

"Suunnittelussa" on kuitenkin useita muunnelmia:

 • onolokh, buktaah. Jakutin käsityöläiset, ilman kohtuutonta hämmennystä, perustivat tämäntyyppisen räätälöinnin, erityisesti vaatteiden räätälöinnin venäläisille sotilaallisille ja innokkaille matkailijoille. Se ei tietenkään ollut ilman puhtaasti kansallisia sulkemisia. Tällaisen leikkauksen nimi johtuu taitosten taakse - "ito" ja holkin alkuperäisestä mallista - "buuk" (buffoon). Tämän periaatteen mukaisesti ommeltuja päällysvaatteita (yleensä päällystettä) kului yhtä lailla sekä miehillä että naisilla. Yakutin kansallispuvun valmistuksen tärkeimmät materiaalit olivat: nahka ja dub (kiinalainen paperikangas) - miehille; turkis ja mokka (vuodenaikasta riippuen) - naisille. Kauluksessa olevat samettinauhat ja hihansuut olivat leikkauksena;
 • kytyylaah. Ilmestyi jokapäiväisessä elämässä Jakut paljon myöhemmin kuin ensimmäinen leikkaustyyppi ja eroaa siitä vain muutamassa yksityiskohdassa. Esimerkiksi kaksinkertainen leveä kangasnauha, joka sijaitsi ylemmän kansallisen vaatteen reunalla.

Naisten kesäkarvan pääominaisuus, joka on valmistettu kytylah-leikkauksella, on punaisen langan läsnäolo koristeessa, joka koristaa vaatteiden ja hihojen kehän. Samassa periaatteessa rakennetuissa miesmalleissa on tiukempia ja tylsempiä värejä;

 • tanalay. Yksi vanhimmista leikkaustyypeistä. Perinteiset jakkien talvivaatteet, jotka valmistettiin rovdugista (hirvi tai hirvi mokka) turkiseläinten turkista. Tämän leikkauksen piirteet ovat turkisolkahihnan läsnä ollessa, joka sijaitsi holkin ja käsivarren risteyksessä.Leikkaa sivuilla, koruja, jotka on valmistettu kiiltävästä metallista vyötärön muotoisina riipuksina. Jotkut historioitsijat vaativat, että tämäntyyppinen leikkaus oli tyypillinen hääpuvuille.

Yleensä Jakutin naisten kansallinen puku ei ollut kovin erilainen kuin miesten. Tärkeimmät erot ovat nimeltään värin suorituskyky, ylimääräinen sisustus, eri materiaalien käyttö.

Naisten Jakut-puku

Yakutian perinteisten naisten vaatteiden valmistuksen tärkeimmät materiaalit:

 • jokapäiväinen - käytännöllinen ja kestävä chintz ja satiini;
 • juhlava - kallis, kaunis ja kiiltävä silkki ja satiini;
 • päällysvaatteet - turkis, mokkanahka, jossa on taidokkaasti lisättyjä silkkiä tai turkiksia.

Aikuisen Yakutyankan kansallinen turkki on nimeltään Sanyakh, se on ommeltu luonnonvaraisten eläinten nahoista: sable, susi, wolverine tai kettu. Tämä on morsian häätpuvun tärkeimpiä kohteita. Selkäpuolella iho asetettiin siten, että kuvio levitettyjen siipien muodossa tehtiin turkista.

Yleensä klassinen Jakut-naisen häät-vaatekaappi koostui perusosista:

 1. Annah on erityinen kangas, joka peittää kasvot.

 2. Karkea kangas.

 3. Nahkaiset pantaloonit, jotka kattavat enimmäkseen morsiamen lantion.

 4. Leggingsit ovat erityisiä leggingsit, jotka on valmistettu luonnonvaraisen eläimen ihosta, joka muistutti saappaat, mutta päättyi nilkkaan, ei ollut jalkaosaa.

 5. Turkis doha - lämmin pörröinen turkki.

 6. Perinteinen päähine, joka muistutti sotilaskypärää sen leikkauksessa ja ulkonäössä.

 7. Suuri määrä koristeita. Jakutien keskuudessa tätä elementtiä pidettiin yhtenä naisten vaatteiden tärkeimmistä. Samalla kaikki oli sisustettu: vaatteet, kengät, pää, rinta, kädet. Jakut-helmityö on erityisen suosittu tähän päivään. Sen perustukset siirretään äidiltä tyttärelle.

Yakutianochkan puku oli täsmälleen sama kuin aikuisen naisen. Sillä tytölle oli tunnusomaista korkin kehän reunan käyttö.

Kansallinen Jakut-puku miehille

Miesten vaatteet poikkesivat tietenkin erityisesti vaatimattomuudesta. Tärkein ominaisuus katsottiin hihansuissa ja kauluksessa olevista turkisleikkauksista. Paalun korkeus tällaisessa viimeistelyssä voisi saavuttaa maksimaalisen suorituskyvyn. Päähine muistuttaa myös välttämättä kypärää, joka on muodoltaan, oli valmistettu luonnollisesta turkista ja peittänyt korvat, poskipäät ja hieman leukavyöhykettä pakkaselta. Tällaisen Jakut-korkin, täysikuun tai auringon päätyttyä yleensä flaunted, mikä merkitsi kilpailun jatkumista.

Yakut-pojat lapsuudesta käyttivät kansallisia vaatteita, jotka toistivat täysin leikkauksensa ja koristelunsa yhteydessä aikuisten miesten vaatteet.

Nykypäivän kotoiset jaakut

Nykymaailmassa kansallisten vaatteiden valmistuksessa käytettiin suurempaa valikoimaa kankaita, tekstuureja ja koristeita. Nykyään ne ovat kansallisia aarteita ja käytännössä erityinen ylpeyden ja kansallisen taiteen aihe, joka on arvokas museoita ja näyttelyitä. Nämä ovat aina kalliita ja laadukkaita kankaita ja turkiksia, jotka on ommeltu ja leikattu parhaimmille Jakut-perinteille. Nykyaikaiset suunnittelijat ovat tietenkin riittävän kaukana muinaisesta perinnöstä ja tekevät jatkuvasti omia muutoksia, näkemystään ja luovuuttaan.

Jakut käyttävät tänään kansallisia vaatteita lähes yksinomaan lomien aikana. Mutta koruja, joissa on helmiä ja turkiksia, käytetään edelleen tähän päivään asti.

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet