Kansalliset puvut

Marin kansallinen puku

Marin kansallinen puku

liittyä keskusteluun

 
Sisältö
 1. Kansan historia
 2. Hääpuku
 3. Moderni Marin kansallinen puku

Kansallinen puku ei ole vain vaatteita, vaan kansan kulttuuri ja historia, sen perinteet ja elämäntapa. Näyttävä esimerkki tästä on Marin kansallinen puku, joka heijastaa Marin kansan ajatuksia elämän harmoniasta ja kauneudesta.

Kansan historia

Marilaiset kuuluvat suomalais-ugrilaiseen kieliryhmään ja ovat viimeisiä pakanallisia ihmisiä Euroopassa. Huolimatta monista vuosisatoista sitten hyväksytystä kristinuskosta Marin kansa suorittaa maagisia ja pakanallisia rituaaleja.

Ihmiset on jaettu kolmeen alueelliseen ryhmään:

 • Marin tasavallan vuoristo Mari;
 • niitty - Volgo-Vyatkan alue;
 • Itä - Baškkirin tasavalta ja Priuralskin alue.

Jokaisella Marin ryhmällä puvulla on omat ominaisuutensa, koristelu- ja koristelueronsa, mutta yleensä kaikki Marin kansanvaatteiden elementit ovat samat.

Kansallisen puvun pääosat

Tavanomainen puku koostuu paitasta, housuista, riipuksilla varustetusta vyöstä, päähineestä ja jalkineista: arkipäivänä se on kudottuja sandaaleja ja lomilla - lampaista tai lehmän nahasta valmistettuja kenkiä.

Juhlavaatteiden malli ei poikennut jokapäiväisistä vaatteista - pukua voisi erottaa vain tietyt riipukset ja koristeet.

Tunika, joka on suurin osa Marin asuista, luotiin seuraavasti: kotikoneelle tehtiin tietyn pituinen pellava, jonka jälkeen kangas taitettiin puoliksi ja pää leikattiin reikään. Leikkaamatta kädenreikiä osa kankaasta taivutettiin pituussuunnassa ja ommeltiin yhteen - näin hihat saatiin.

Kylmänä vuodenaikana kansallinen puku täydennettiin seuraavilla elementeillä: erilaiset kaftanit, lampaiden takki, talvikengät (huopakengät, harvemmin saappaat) ja lämmin hattu.

Marin kansanpuvun ominaisuudet

Mari-puvulla sekä muulla kansalaisuudella varustetulla asulla on omat ominaisuutensa ja ominaisuudet:

 • Pääväri on valkoinen, musta, burgundinen ja ruskea kirjonta. Myöhemmissä jaksoissa punainen alkoi hallita kansallisessa mekossa - se saatiin keittämällä tiettyjä kasveja.
 • Geometriset ja kukka-koristeet, jotka symboloivat vaatteiden käyttäjän kuulumista yhteen tai toiseen sosiaaliryhmään, olivat enemmän kirjonnassa. Lisäksi rituaaliset symbolit salattiin kirjonnassa, mikä toi onnea ja vaurautta.
 • Mari-puku putosi venäläisen kulttuurin vaikutuksesta ja lainasi paljon siitä: esimerkiksi myöhemmillä kausilla Mari alkoi valmistaa puuvillaa vaatteita kuin pellavaa, kuten se oli aikaisemmin.
 • Kaikissa asuissa, riippumatta siitä, onko hän mies tai nainen, housut olivat kuluneet.

Miesten puku

Miesten puku koostui paidasta, joka oli hieman polvien alapuolella, vyö, caftan, kangas housut ja bast kengät. 1900-luvun lopulla paidan pituus laski - tuolloin tunika saavutti vain reiteen puolivälissä.

Housut, ne ommellaan eri tavoin eri Mari ryhmissä. Niitty ja vuori Mari ommelivat kapeita housuja ja itään.

Kaftans oli erottamaton osa vaatekaappi: kesällä ne valmistettiin pellavakankaista ja talvella kankaasta. Yleensä caftans olivat mustavalkoisia.

On huomionarvoista, että alushousun pääntie oli sidottu erityiseen koristeeseen, joka suojeli ihmistä pahoista voimista ja pahasta silmästä.

Erottamaton osa puku oli päähine - talvella tämä oli huopahattu tai ushanka, kesällä - valkoinen (juhla) ja musta (jokapäiväinen) hattu, joka myöhemmin korvattiin korkilla.

Naisten puku

Toisin kuin miesten naisten asu erilainen ja ainutlaatuinen kauneus koruja ja koristeita.

Naisten vaatteiden perusta oli myös tunika-paita, joka oli brodeerattu rintakehällä, hihoissa ja helmassa. Kirjontasymbolien merkitys puhui kantajan kuulumisesta kulttuuriin, sen sosiaaliseen asemaan ja siviilisäätyyn. Harvinaisissa tapauksissa paidan takaosa oli koristeltu.

Naisten tunika oli koristeltu helmillä, napeilla ja värikkäillä nauhoilla - mitä enemmän koruja oli paitalla, sitä enemmän nainen voisi olla ylpeä käsintehtyään.

T-paidan alla Mari-naiset, kuten miehet, laittoivat kankaalle. Niiden rotu riippui asuinalueesta - Itä-Marista, joka oli pukeutunut tilaviin housuihin, vuorelle ja niitylle - kapeasti.

Naisten caftans on jaettu kesän ja talven malleihin. Kesän caftan-pituus saavutti käyttäjän vyötärön vyötärön, talvikaftaani oli tarkoitettu pitämään lämpimänä ja siinä oli suora tunika.

Naisten Mari-kansan puvun päänpäähineillä oli tärkeä rooli ja se jaettiin kahteen päätyyppiin - tyttö ja nainen. Koristelu, malli ja tietyntyyppinen päähineiden kuluminen osoittivat Marin aseman ja aseman yhteiskunnassa ja iässä.

Vanhoina aikoina naimisissa olevat naiset käyttivät koristeltuja huiviä ja huiveja, kun taas tytöt käyttivät nahka- ja villapäähineitä, jotka oli koristeltu runsaasti helmillä ja kolikoilla. Myöhemmin huivi- ja siteet täydennettiin muilla kappaleilla: puolipallokalvoinen tartunta, jossa on kulunut säännöllinen huivi, kehyssuojus, lapanmuotoinen, neljäkymmentäpistävä ja muut päähineet.

Naisten puvun pakolliset osat olivat seuraavat osat: ruokalappu, esiliina ja vyö. Näitä elementtejä koristivat värilliset nauhat, kolikot, kirjonta ja helmiä. Vyöhön kiinnitettiin lompakot, nenäliinat, erityiset taskut, värikkäät pyyhkeet, silitysraudat ja korvakorut.

Esiliinat olivat kirjailtuina nauhoilla, nauhoilla ja koristeltu kolikoilla ja helmillä. Rintaliivit olivat eri tyyppejä ja muotoja, ja ne koostuivat lähes kokonaan kolikoista.

Kenkien kohdalla naisille se oli sama kuin miehillä - nämä ovat kesäkenkiä ja talvella tunteneita saappaita.

Naisten Mari-asu oli kaunis, runsaasti koristeltu kirjoilla, nauhoilla ja kolikoilla. Nainen tai tyttö voisi omasta pyynnöstään myös koristaa hänen asuntonsa renkailla, helmillä, hihnapyyhkeillä ja muilla varusteilla.

Lasten Mari-puvut muistuttavat monin tavoin aikuisia, vain lapsille, joilla on vähemmän koruja ja kirjontaa, oli suojaava merkki. Tyttöjen puvussa oli usein kirkkaita lohkareita - kyynärpäät hihansuista loppuun asti, ja pääosa vaatteista vyöstä helmaan.

Hääpuku

Kaunein Marin keskuudessa kaikentyyppisten vaatteiden joukossa oli hääpuku. Puvun pääväri on tietenkin valkoinen.

Sulhanen pukeutunut loma-asuunsa tarttui erikoisvyöhykkeeseen, joka oli koristeltu kolikoilla, ja laittoi erikoisen hatun, jossa oli kaarevat reunat.

Morsiamen hääpuku koostui useista osista. Valkoinen mekko oli päällä aluspaita;

Kaikki pukun elementit on koristeltu kolikoilla, nauhoilla, helmillä, jotka on vuorattu turkista, koristeltu kirkkailla kirjoilla ja värikkäällä punoksella. Koristeilla ei ollut rajoja, lukuun ottamatta mestareiden perinteiden ja fantasiaa. Morsiamen on oltava punainen huivi - kesällä hän on sidottu takin päälle, talvella - turkisnahan päälle.

Jotkut häätpuvun elementit ovat erilaisia ​​eri ryhmien Marille, mutta kaikki puvut ovat samoja kauniita ja runsaasti sisustettuja.

Moderni Marin kansallinen puku

Aika ei pysy paikallaan, ja Marin kansallinen puku muuttuu, mutta nykyaikaisessa teknologia-ajassa se ei menetä merkityksensä ja suosionsa Marin kansan edustajien keskuudessa. Yhä useammat nuoret panevat kansallisen puvun häät, juhlat ja juhlalliset tapahtumat, mikä osoittaa heidän perehtyneisyytensä Marin kansan historiaan ja kulttuuriin.

Moderni Mari-puku on hieman erilainen kuin perinteinen, ja siinä on useita uusia vaatteita:

 • punainen liivi koristeltu kolikoilla ja koriste kuluu valkoisen tunikon yli lyhyellä hihalla ja koruompelilla;
 • Morsiamen häätpuku on lyhennetty (polven syvä) tunika ja valkoinen kaftaani, jonka helmassa on vihreä kirjonta, kulunut tunikon päälle. Lisäksi asu on koristeltu kukkakuvioilla ja erilaisilla nauhoilla;
 • juhlava naisten puku näyttää tältä: satiini-mekko, jossa on hihansuut ja huppari, jossa on kukka koriste.

Riippumatta siitä, miten Marin kansallinen puku muuttuu, häntä kiitetään ja kunnioitetaan aina kiitolliset jälkeläiset, jotka eivät unohda kansansa kulttuuria ja perinteitä.

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet