Kansalliset puvut

Moldovan kansallinen puku

Moldovan kansallinen puku

liittyä keskusteluun

 
Sisältö
  1. Naisten kansallispuku
  2. Miesten puku
  3. Vyön lajikkeet

Kansallinen Moldovan puku on elävä esimerkki kansanmiehen ainutlaatuisesta luovuudesta, joka on muinaisen tavan näyte, joka osoittaa Moldovan etnisen ryhmän syvää vuorovaikutusta naapurivaltioiden kanssa.

Ei niin kauan sitten, jokaisen käsityöläisen oli pakko tehdä oma asu. Lisäksi intricacien ja kuvioiden kopioiminen ei ollut sallittua. Kuvion luonteen, värimaailman, kannen ominaisuuksien perusteella oli mahdollista arvioida tytön sosiaalista asemaa, hänen luonteensa taipumuksia. Edellytyksenä oli puvun harmonia yleisen ulkoasun kanssa - silmien, hiusten, päähineiden väri.

Luonnollisia kankaita on perinteisesti käytetty valmistusmateriaalina: villaa, pellavaa, hamppua ja puuvillaa.

Puvun materiaali heijasteli perheen hyvinvointia. Vähäistä vaurautta käyttävät moldovalaiset käyttivät hamppukangasta ja vauraampia - liinavaatteita tai puuvillaa, joka oli paljon herkempi kuin hamppu. Ja kankaat itse tehtiin usein kotona. Käytettiin myös silkkiä pyyhkeiden valmistukseen, jotka palvelivat naisia ​​pään peittämiseen.

Moldovan puku koristeet olivat suoraan yhteydessä paikkaan, jossa tämä kansa asui. Maaperän hedelmällisyys, leuto ilmasto, rikas sato - kaikki heijastuvat kirjontaan ja kuvioihin kankaalla. Malli lehtien, kukkien, rypälelohkojen ja kirjonnan geometrisen kuvion muodossa loi Moldovan kansallispuvun ainutlaatuisen maun.

Naisten kansallispuku

Naisten kansallispuvun koostumukseen kuuluu perinteisesti seuraavat osat: hattu, päällysvaatteet, kengät, korut ja tarvikkeet, jotka vaihtelevat olosuhteista riippuen.

Erilaiset puvun yksityiskohdat: sisustuksen luonne, päällysvaatteiden leikkaus, koriste ja värimaailma todistavat paitsi ammatin sosiaalisesta asemasta ja tyypistä, vaan jopa ikä.

Niinpä naimisissa olevat naiset pitivät mieluummin rauhallisempia värejä, yksinkertaisia ​​leikattuja ja vaatimattomia materiaaleja. Tytöt, päinvastoin, käyttivät kirkkaita ja huomiota herättäviä asuja. Niiden puku ei useinkaan tarkoittanut päähineiden ja esiliinaa.

Samalla on syytä huomata, että joidenkin ihmisten aineellisen ja henkisen kulttuurin näkökohdat, mukaan lukien puku, sisältävät tietyn etnografisen alueen väestörakenteen.

Suuri osa ukrainalaisista asuu Moldovan pohjoisosassa ja etelässä Moldovan kansan kanssa asuvat Gagauz ja bulgarialaiset. Perinteiden keskinäisen vaihdon seurauksena muiden etnisten ryhmien ominaispiirteet sisältyvät näiden maantieteellisten alueiden kansallispukuun.

paita

Yksi Moldovan puvun pääelementeistä on paita. Valkoinen kangas. Hänellä oli yksinkertainen leikkaus, muistuttanut tunikaa, jossa oli neliön tai pyöreän rakon pää.

Paita on usein koristeltu yksinkertaisella geometrisella tai kukkaisella kuviolla. Värimallia edustaa yleensä 2-3 väriä, mutta myös mustavalkoiset kuviot ja koristeet olivat usein.

Paita leikattiin kolmesta suorakulmaisesta osasta: selästä, edestä ja hihoista. Ylemmän osan ompeluun käytettiin pehmeää kangasta ja alempi osa oli paksu.

hame

Naisten ilman epäonnistuneita kansallisia vaatteita koko joukko otti hameen. Ensinnäkin suosio oli eräänlainen "katrina". Se oli erityisen ominaista Moldovan pohjoispuolelle.Tämäntyyppisen hameen kangas ei ole ommeltu, ja kyntele yksi kerros toisensa jälkeen. Tämä kangas kiinnitettiin hihnaan. Tytöt lisäksi koristivat tällaisen hameen kirkkaalla nenäliinalla. Sillä se käytti vain korkealaatuista villaa peri tai de lîna.

Katrina oli kahdenlaisia. Ensimmäisessä tapauksessa hameen ylä- ja alaosa vaihtelivat väriltään, kun taas toisessa, sivut ja keskiosa erosivat toisistaan. Yleensä jokapäiväiset hameet eivät erottuneet kirkkaista väreistä tai kuvioista, ja ne olivat enimmäkseen mustia tai ruskeita. Hameen juhlava versio oli allekirjoitettu ja kirjailtu kukka- ja värillisillä langoilla.

Maan eteläosassa naiset käyttivät vain ”hame” -hameä. Sen perustana oli kaksi villahuopun esiliinaa. Pehmeä hame oli ommeltu useasta kiilamaisen kankaasta, jotka oli koristeltu monivärisillä nauhoilla. Moldovan naiset alkoivat käyttää kankaapitoa vain 1800-luvun lopulla. Esiliinan ilmestyessä saataisiin selville naisen asema. Tytöt voisivat käyttää sitä vain häät.

päällysvaatteet

Liivi oli tyypillinen kesälle, turkisliivi turkissa, joka on leikattu talvella. Myös lämmin hihaton ommeltiin turkista, lampaista paksusta kankaasta. Päällysvaatteet voivat olla hyvin erilaisia.

Leikkuuterien pituus, väri ja sijainti, soljen ja kiinnikkeiden lukumäärä vaihtelivat suuresti eri puolilla Moldovaa. Kaikilla alueilla päällysvaatteissa oli kuitenkin rikas maalaus ja vaatteiden kirjonta. Monivärisiä nauhoja, satiini- ja silkkinauhoja, ohuita nauhoja, applikaatioita, ristipistoja ja satiinipistoja - kaikki tämä löytyy kansanmustasta.

päähine

Päähineitä käyttivät vain naimisissa olevat naiset. Häät, morsiamen huntu poistettiin ja ensimmäinen päähine annettiin hänelle.

Tähän asti tytöt koristivat punokset vain kukkien seppeleillä tai jopa jättivät hiukset irti.

Siellä oli kahdenlaisia ​​pukeutumista: juhlallisissa tilaisuuksissa "neframa" ja jokapäiväinen cîrpa:

  • Sîrpa on monimutkainen rakenne, jossa on puinen vanne, jossa on huivin kanssa kääritty sarvi. Huivin päät peittivät hartiat ja rintakehän.
  • Neframa on eri tavoin sidottu silkki- tai puuvillahuivi, mutta siten, että kirjotut ja koristellut päät ovat selvästi näkyvissä.

Talvella naiset käyttivät samaa päähineitä, ne vain kutistivat ne tiheämmältä langalta tai käyttivät miesten kaltaisia ​​hattuja karvaisilla eläinten turkisilla.

kengät

Moldovan jalkineet olivat raaka-aineita. Juuri venytetty nahkanauhan reunaa pitkin. He olivat kuluneet kaikkialla.

Talvella vain rikkaat moldovalaiset käyttivät saappaita tai saappaita. Tyttöjen kengät olivat hyvin harvinaisia. Ompeltiin vain juhlallisessa tilanteessa, ja heidät pidettiin huolellisesti usean sukupolven ajan ja kulkivat pitkin naisten linjaa.

Miesten puku

paita

Miehet käyttivät vähemmän kirkkaita ja värikkäitä vaatteita. Puuvilla- tai pellava-paitoja käytettiin edessä ja ne olivat eri hihnoilla.

Vanhin ja suosituin oli pusero, samankaltainen kuin tunika, jossa oli pyöreä kaulus keskellä. Nuoret kaverit käyttivät enimmäkseen runsaasti sisustettuja paitoja. Brodeerattu pienellä kirkkaalla hihansuissa, kauluksen reunoissa ja paidan pohjassa.

Coquetten paita tuli muodikkaaksi kahdennenkymmenennen vuosisadan alussa ja sai vähitellen suosion miesten väestön keskuudessa, syrjäyttämällä paidan.

housut

Housuja oli useita. Eri alueellisissa Moldaviassa käytettiin erilaisia ​​kankaita ja tyylejä:

  • Izmene - kevyet vapaa-ajan housut luonnonmateriaaleista (pellava, hamppu tai puuvilla). Ajan myötä tämä malli meni alusvaatteiden luokkaan, jota käytettiin tiukempien housujen alla.
  • Iari - villaa kapeilla valkoisen värin housuilla oli hyvin suuri pituus, koska ne kerääntyivät sääriin lukuisissa taitoksissa. Ne olivat suosittuja Moldovan pohjoisosien paimenien keskuudessa.
  • Cioareci - talviversio villasta housuista, jotka on usein sisustettu vyöhön yksinkertaisen geometrisen kuvion avulla.
  • Meini - lämpimin talvihousut, ommeltu lampaiden vuodoista.Yleensä vain paimenet käyttivät kylmän hyvin pitkään oleskelun takia.

päällysvaatteet

Päällysvaatteet, kuten naisten, olivat melko erilaisia. Liivit, villa- ja turkisten hihaton takit, villakarvaiset pitkäkarvaiset takit olivat myös vaihtelevia leikkauksia ja materiaaleja vuodenajasta riippuen. Miesten vaatteet poikkesivat vaatimattomammasta kuviosta, vähemmän koruja ja kirjonta. Kukoistavat talonpojat voisivat varata ommella luonnollisen lampaiden lampaiden takin.

Miesten hatut eivät olleet niin monipuolisia ja koostuivat talvella kartionmuotoisesta lammasvaipasta ja kesästä olkea tai huopahattua. Miehet lisäksi koristavat hatut, joissa on höyheniä tai kukkia.

Vyön lajikkeet

Moldovan kansallispuvussa vyöt ja naiset olivat tärkeitä. He puhuivat, antoivat häät, uskovat, että oikea vyö tuo onnea, hyvinvointia tai hyvää satoa. Naisilla he symboloivat ikää, miehillä, vaurautta. Tytöt vangitsivat hameensa silkki- tai satiininauhoilla, ja ikääntyneet talonpoikaisten naiset käyttivät villaisia.

Miehet rikkaista perheistä tekivät vyöt järjestykseen. He käyttivät nahkaa metallilevyillä, ja huono käytetty tavallinen köysi.

Moldovan puvusta katsomalla ei koskaan lopeta ihmettelemään, kuinka paljon iloa ja positiivista energiaa muinaiset mestarit pystyivät investoimaan tuotteisiinsa. Moderni maailmassa on tietysti paikka vain lomilla, kansanmusiikille ja museoille. Monimutkainen kuvio, kirkkaat värit, erilaiset elementit tekevät Moldovan kansankuvasta taideteoksen.

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet