fobioita

Tanatofobia: mikä se on ja miten taistella sitä?

Tanatofobia: mikä se on ja miten taistella sitä?

liittyä keskusteluun

 
Sisältö
 1. piirteet
 2. syitä
 3. oireet
 4. Miten päästä eroon pelosta?
 5. Voitteko auttaa itseäsi?
 6. Psykologian vinkit

Elämässä matkustaminen, usein liike-elämässä ja joskus huolettomasti, huomaa yhtäkkiä, että jalkojemme alla oleva jää on ohuempi ja ohuempi. Joillekin tämä "yhtäkkiä" tulee kuolemaan ja tuskalliseksi, ja siitä tulee kuoleman pelko - tanatofobia. Muut voimakkaat tahtovat persoonallisuudet voittavat tämän tuskallisen koettelemuksen, osoittavat rohkeutta ja todellista tietoa itsestään.

piirteet

Tuskin kukaan ei väittäisi, että suurin osa ihmisistä on kaikkein akuutin kokemus kuoleman pelko. Jotkut hän motivoi taistelemaan, muodostaen aktiivisen elämänaseman. Toisten osalta siitä tulee kuolemaan johtava ja vakava sairaus.

Tavanomaisessa rutiinissa ja päivittäisissä huolissa tämä tunne on tukahdutettu, psykologiset puolustusmekanismit estävät sen eikä ole ongelma.

Kuoleman pelko (thanatofobia) aktivoituu pääsääntöisesti ympäristössä, joka uhkaa elämää tai sosiaalista asemaa. Kuoleman aihe ilmenee usein silloin, kun henkilö ajattelee vakavasti hänen toiminnansa merkitystä ammatillisessa tai luovassa kriisissä.

Tässä yhteydessä Z. Freud ajatteli paradoksaalisesti, selittäen, että "halu elämään on psykologisesti yhtä suuri kuin olemassaolon taakka." Toisin sanoen ihmisen psykeessä kaksi instinktiivista voimaa - Eros (luova rakkaus) ja tuhoisa, tuhoava Thanatos - kohtaavat jatkuvasti. Freudin mukaan ihmisen käyttäytymistä ja toimintaa ohjaa näiden kahden voiman ristiriidassa oleva taistelu. Täten tautia kutsutaan "thanatofobiaksi" - patologisesta kuoleman pelosta.

Tietoisuus heidän kuolleisuudestaan ​​on raskas ja usein sietämätön taakka. Henkilö ymmärtää, että hän kuolee ajan myötä, mutta samaan aikaan hän ajaa nämä ajatukset pois hänestä. ”Deadly” -tietoa syrjäyttää tajunnan syrjäisillä alueilla oleva psykologinen suoja ja usein syvälle tajuttoman alalle. Painajaiset tulevat potilaalle jopa unessa.

Kuoleman pelko on patologisessa muodossaan vaikeasti henkinen sairaus. Potilaalla on pelko kuolla jatkuvasti ja usein sellaisen esineen puuttuessa, joka edustaa vaaraa elämälle. Lisäksi tällainen odotus kuolemasta ei ole luonteeltaan passiivinen, vaan se toimii irrationaalisena, tuskallisen ja pakottavan kuoleman ennakoinnin muodossa.

Potilas ei erityisesti ymmärrä, mikä provosoi ja on hänen ahdistuksensa kohde. Jotkut potilaat pelkäävät tuntemattoman odottamisen odottamisen jälkeen, toinen - tuskallisen kuolemisen prosessin jne.

Tieteellisessä kirjallisuudessa löytyy erilaisia ​​tanathobian kuvauksia, joiden joukossa on perinteisesti erotettu 4 kuoleman pelon tasoa.

 • Somaattisella tasolla tauti on fyysisten kärsimysten, kipujen ja fyysisten vikojen ilmestymisen pelossa. Kuolemainen kysymys: "Mitä tapahtuu ruumiini kanssa, kun kuolen?".
 • Henkilökohtaisella tasolla yksilö pelkää menettävänsä hallintaa itsestään, täydellisestä yksinäisyydestään, alemmuudesta ja omasta epäjohdonmukaisuudestaan. "Mitä tapahtuu mielestäni ja henkilökohtaisia ​​saavutuksiani?"
 • Sosiaalitasolla pelätään rakkaiden äkillisestä häviöstä ja aiempien suhteiden mahdottomuudesta. "Mitä tapahtuu suhteissa niiden kanssa, jotka jäävät ja jotka lähtevät?"
 • Hengellisellä tasolla hallitsee jäljitettävän sukupuuton pelko. Toivottomuus ja korkeimman oikeuden väistämättömyys maksettaessa heidän syntinsä."Mikä on kuoleman, kuoleman, kuolemattomuuden merkitys?"

Samalla taso 4 on ominaista ihmisille, joilla on alhainen hypokondriot, masennus, hysteria ja psykastenia.

Henkilökohtaiselle tasolle on ominaista positiivinen suhde masennukseen, korkea ahdistuneisuus ja luottamuksen puute kykyjään kohtaan. Anomaalinen, pakkomielteinen ennenaikainen kuolema odottaa koko potilaan olemuksen, kaikki hänen ajatuksensa, riistämättä ilon ja täyden elämän mahdollisuuden.

Tällainen ennakointi ei auta yksilön terveellistä motivaatiota tuottamaan tuottavia ja kohtuullisia turvallisuustoimintoja kriittisissä tilanteissa. Potilaan tietoisuus, tahto ja ajattelu ovat halvaantuneessa tilassa, joka ei heikennä, vaan etenee ja vahvistaa voimaa henkilön suhteen.

Tietyssä mielessä fobofobia on ambivalentti. Jotkut tanatofobovit kokevat paniikkia jännityksestä odottamassa niitä kuoleman jälkeen. Toinen osa mustimmissa väreissä vetää elämäänsä viimeiset päivät.

Kuoleman pelon tutkimukset osoittavat, että tämä ilmiö on useammin ominaista ihmisille, jotka tuntevat oman elämänsä tyhjyyden ja merkityksettömyyden. Ihmisille, joille elämä on täynnä tiettyä merkitystä, on ominaista elämän käsitys merkityksellisenä tapahtumana, joten heidän ahdistustaan ​​on vähemmän.

Kuoleman pelkoa vahvistavat useat uskonnolliset ja pseudotieteelliset opetukset, joissa julistetaan ajatus "taivaan kotelosta" ja "väistämätön takaisinmaksu".

syitä

Mitä tarkalleen on eturauhasen syynä ei ole asennettu. Sairaus ei ole täysin tietoinen siitä, milloin, missä vaiheessa he pelkäävät. Kuoleman pelko, joka kuuluu jokaiselle ihmiselle, menee mielenterveyshäiriöön tietyn tapahtuman jälkeen, jolla oli vahva ja syvä vaikutelma häntä kohtaan.

Psykiatrit muodostivat seitsemän yleisintä syytä, jotka johtivat thanatofobian kehittymiseen.

 • Pelon lähde on paikallistettu uskontoihin, jotka kuvaavat erilaisia ​​”elämän kuoleman jälkeen” -mahdollisuuksia, jotka tarjoavat rangaistuksia ”synneistä” - poikkeamat uskonnollisista instituutioista elämässä. Täällä kuoleman pelko korvataan itse asiassa rangaistuksen pelolla.
 • Tauti voi kehittyä epävarmuuden ja epävarmuuden pelon seurauksena. Koulutetut, utelias ja kehittyneellä älyllä olevat ihmiset kehittävät todennäköisemmin tätä tautia. Tanathobian syy voi olla mielen avun tunne, kun se yrittää ymmärtää kuoleman mysteeriä.
 • Henkilökohtaisen kriisin aikana elämää ja merkitystä alennetaan, mikä johtaa ajatukseen oman olonsa arvottomuudesta ja odottamattoman kuoleman pelosta, joka ei salli yhden täysin ymmärtää itseään. Ajatus siitä, että merkittävä osa elämästä on jo elossa, pahentaa tilannetta.
 • Jatkuva itsetarkastus ja hedelmättömät heijastukset elämän merkityksistä aiheuttavat eksistentiaalista ahdistusta. Henkilökohtaisen huononemisen tai edistyksen puuttuessa potilasta häiritsee ajatus siitä, että kaikki eivät odota.
 • Patologinen halu kohdistaa kaiken elämässään liiallisen kurinalaisen, pedanttisen ihmisen hallintaan, on kuolemaprosessin valvonnan puute. Tästä syystä muodostunut fobia on erittäin vaikea käsitellä, koska henkilö pelkää samaan aikaan äkillisestä kuolemastaan, hallitsemattomasta ikääntymisestään ja kyvyttömyydestään vaikuttaa kuoleman seurauksiin.
 • Usein sairauden syy on piilossa henkilökohtaisessa kokemuksessa. Se merkitsee: sukulaisen kuolemaa tai kokemusta rakkaan henkilön voimakkaan sukupuuton havaitsemisesta. Tällaiset tapahtumat saattavat johtaa siihen, että henkilö muuttaa prioriteettijärjestelmää: hän alkaa tuntea elämää entistä innokkaammin, tuntee hänen olemassaolonsa ilon ja samalla pelkoa ajatuksesta, että hän on myös tuskallisen tai äkillisen kuoleman edessä. Tilannetta voivat pahentaa lapset, joiden elämä riippuu potilaasta.Tällaiset tanatofoobit yrittävät epätoivoisesti elää pidempään, mikä osoittaa suurempaa huolta terveydestään ja taudin pelosta. Itseään huolehtiminen ja mahdolliset katastrofit pelkäävät erittäin patologisia muotoja.
 • Fobinen häiriö voi ilmetä liian tunteellisessa henkilössä, joka on vaikuttunut Internetistä, sanomalehdistä tai televisiosta kerätyistä tiedoista. Kuoleman pelko ei ole peräisin puhtaasta muodostaan, emotionaaliseen, yksilölliseen assosiaatioketjuun, mukaan lukien mahdolliset sotien, terroritekojen, luonnonkatastrofien jne. Jaksot.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että tanathobian luonne koostuu ihmisten "zombeista", joilla on ajatuksia elämästä ja raskaasta kuolemasta.

Tämä psykologinen prosessi liittyy voimakkaaseen ja aggressiiviseen joukkotiedotustietoon, joka koskee katastrofeja, sotilaallisia yhteentörmäyksiä, rikollisia tapahtumia ja muodostaa huolestuneiden ja epäilyttävien ihmisten mielipiteet itsestään "riskiryhmänä". Obsessive ajatukset kuolemasta ovat suora seuraus tästä "sosiaalisesta hypnoosista".

Usein kuoleman pelko tapahtuu keski-elämän kriisin tuotteenaseurauksena harhauttamisesta illuusioista, hänen arvojärjestelmänsä kriittisen tarkastelun ja hänen maailmankuvansa uudelleenjärjestelyn aikana. Moraalikriiseihin liittyvä stressaava tila, jolla on epävakaa psyko-emotionaalinen tila, muodostaa perustan pakkomielteisen pelon kehittymiselle.

Joidenkin psykologisten käsitteiden näkökulmasta eksistentiaalinen ahdistus vaarallisesta myöhemmästä ei-olemassaolosta on luonnollinen ilmiö persoonallisuuden kehittymisprosessissa. Sen ydin on viime kädessä se, että jossakin kehitysvaiheessa henkilö seisoo valinnan edessä - hajota tai edetä. Kehitysskenaarion järkevä valinta johtaa luonnollisesti filosofisiin pohdintoihin - "mikä on elämän merkitys".

Erityiset luonteenpiirteet ja persoonallisuuden piirteet, esimerkiksi korostus, pedantry, liiallinen kurinalaisuus, vastuu ja meikki toimivat taudin määrittävänä perustana. Obsessive pyrkimys ihanteelliseen toimintaan edistää patologisen pelon syntymistä.

Kuoleman pelko on luokka moraalista ja eettistä järjestystä, mikä viittaa tietyn kypsyysasteen ja tunteiden syvyyteen.

Siksi tauti ilmaistaan ​​ihmisissä, jotka ovat erittäin emotionaalisia ja vaikuttavia (lapsen fobia on mahdollista), joka kykenee abstraktiin ajatteluun.

Tieteellisten tutkimusten tulokset osoittavat, että hallitsematon pelko näkyy henkilön epävakaan psykoemionaalisen tilan perusteella eri traumaattisten tilanteiden vaikutuksen alaisena ja liittyy tiettyjen fysiologisten ja luonnollisten edellytysten olemassaoloon.

oireet

Tyypillisiä merkkejä toatofobiasta on ehdollisesti jaettu kolmeen ryhmään:

 • fyysinen - vapina, puristava päänsärky, sydämen rytmihäiriöt ja nopea hengitys, pahoinvointi, liiallinen hikoilu, vilunväristys tai kuume, ruoansulatuskanavan toimintahäiriöt, sukupuolielinten ongelmat;
 • henkinen - hallitsemattomat paniikkikohtaukset, todellisen ja epätodellisen sekoitus, tuskallinen reaktio, jossa mainitaan pelon, masennuksen, unihäiriöiden lähde, libidinaalitason lasku;
 • tunteellinen - kiertäminen, välttämällä keskustelua kuoleman, ahdistuneisuuden, jännityksen, syyllisyyden tunteen, voimakkaan ja väsymättömän vihasta.

Taudin seurauksena tärkkelyksen motivaatiojärjestelmässä ja käyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Henkilökohtaisen kehityksen prosessi pysähtyy tai hankkii alentavan laadun.

Luovan puolen ihmiset kokevat pelon siitä, ettei mitään perintöä ole itsestään, mikä osoittaa pakkomielteensä niiden superideoiden toteuttamisesta. Näille potilaille on ominaista: korostus, itsekkyys, itsepäisyys, koskemattomuus kritiikkiin ja muiden mielipide.Kaikki heidän kokemuksensa ja pelkonsa liittyvät suoraan vain heidän henkilökohtaiseen kuolemaansa.

Muukalaisten kuolema, jos se ei ole lähtökohta sairauden kehittymiselle tai ei liity sairaiden tuomioihin, ei loukkaa henkilöä.

Tämä selektiivisen korrelaation periaate sairauden laukaisimen kanssa toimii jatkuvasti ja tuottavasti.

Vakavissa muodoissa tanatofobiaa seuraa:

 • kieltäytyminen kommunikoimasta rakkaansa ja viestintäpiirin asteittainen vähentäminen;
 • todellisen elämän ohjeiden menetys ja työkyvyttömyys;
 • useiden muiden psykosomaattisten ilmenemismuotojen muodostuminen, sisäelinten toimintahäiriö;
 • halu kumota alkoholin tai huumeiden kauheat ajatukset.

Usein tanathobit kärsivät unettomuudesta, ajoittaista unta ja painajaisia ​​on mahdollista.

Tanatofoban epätyypillinen ja outo käyttäytyminen alkaa huomata ympärillään olevia henkilöitä, ja henkilö, joka on vetäytynyt itsestään, tulee yksinäisyyteen, joka usein osoittaa vieraantumista, ärtyneisyyttä ja aggressiivisuutta.

Miten päästä eroon pelosta?

Tutkijoiden tutkimukset todistavat, että on mahdotonta voittaa kuoleman pelkoa, voittaa se, koska sen olennainen osa on läsnä alitajuisesti. Ihminen on tuomittu elämään tämän tunteen kanssa. Kysymys on vain "kuolettavien" ilmentymien voimakkuudesta ja tasosta, jotka usein voittavat normaalin palkin. Tällöin näytetään fobofobinen pätevä hoito.

Kaikki riippuu siitä, kuinka joustavasti ja tehokkaasti henkilön yksilölliset psykologiset suojaukset toimivat hänen henkilökohtaisten ja luonteenpiirteidensä taustalla.

Menetelmä kuoleman tiedon siirtämisestä tietoisesta alasta tajuttomalle tasolle ei vapauta kehoa pelosta, ja joissakin tapauksissa se stimuloi sen kasvua.

lääkkeet

Psykiatriassa käytettäviä lääkkeitä käytetään antamaan palliatiivista tukea vaikeissa tapauksissa. Lääkkeet eivät voi korvata potilaalle suunniteltua psykoterapeuttista hoito-ohjelmaa, jolla pyritään korjaamaan yksilön ideologiset asenteet.

Se sisältää:

 • taudin aiheuttavien todellisten tekijöiden tunnistaminen;
 • tuhoavien ajatteluketjujen määritelmä;
 • hyödyllisten ja rakentavien laitteiden vahvistaminen;
 • uuden käyttäytymismallin toteuttaminen.

Tästä syystä psykoterapeutit yhdistävät psykologisen hoidon lääkkeisiin. Käyttäminen masennuslääkkeet, beetasalpaajat, neuroleptit ja muut lääkkeet vähentää fyysisten oireiden vakavuutta, vähentää huomattavasti paniikkikohtausten ja masennuslääkkeiden tasoa.

psykoterapia

Psykologian tavoitteena on tunnistaa ja analysoida fobofobian syitä, näiden syiden poistamista ja potilaan taitojen kehittymistä itsenäiseen, tehokkaaseen resistenssiin taudille. Tätä varten käytä eri psykologisten alueiden tekniikoita: kognitiivinen käyttäytyminen, valotus, järkevä jne. Psykoterapeuttisessa käytännössä he ovat tunteneet ja osoittaneet itsensä myönteisesti:

 • vastakkainasettelu;
 • sisäisen "energian" hallinta;
 • adrenaliinisynteesin stimulointi;
 • hypnoosi;
 • siedätyshoito;
 • neuro-lingvistiset ohjelmointitekniikat.

Nämä menetelmät on suunniteltu säätämään tanatofoban mielen, houkuttelemaan pelkoa kohtaamaan stressiä ja riippuvuutta pelosta. Potilas oppii rentoutumaan ja itseohjautumaan, miten pitää yllä syytä ja järkevää ajattelua kriisitilanteessa. Kehitetty ja yksilöllinen työohjelma potilaan kanssa.

Suurin osa lääkäriin menevistä tanatofobiaa sairastavista on tietoinen heidän tilansa anomaalisesta tilasta, koska on yksinkertaisesti mahdotonta jatkaa elämää niin "taakalla". Kuitenkin tapa, jolla voittaa pakko-ahdistuneisuus ja vapautuminen sorruttavista ajatuksista, ei ole heille tiedossa. Yksittäiset tanathobit luottavat huolimattomasti pelkästään "ihmeellisiin" pillereihin.

Sairaus on kuitenkin niin syvälle juurtunut ihmisen alitajuntaan, että jopa nykyaikaisimmilla lääkkeillä ei ole sitä.

Yksi tehokkaista menetelmistä kuin edellä mainitun fobian hoitoon on hypnoosi. Tällainen valinta on tarkoituksenmukaista monille eduille, joita sen modernilla tekniikalla on:

 • turvallisuus;
 • mukavuutta;
 • kivuton;
 • atraumaattisista.

Hypnoottiset istunnot, jotka vaikuttavat myönteisesti koko kehoon kokonaisuutena, auttavat poistamaan tautiin liittyviä masennus- ja muita ilmentymiä. Lisäksi yksilö on hoidon aikana motivoitunut kehittämään itseään ja ymmärtämään hänelle ominaisen potentiaalin - ihmisen elämän laatu paranee. Hypnoottinen transsi käynnistää elimistön elpymisprosessit, optimoi sen järjestelmien välisen vuorovaikutuksen ja vaikuttaa myönteisesti sydän- ja verisuoni- ja hermostojärjestelmien aktiivisuuteen.

Psykoterapeuttinen käytäntö osoittaa, että kokenut hypnoterapeutti on usein tehokas torjumaan tällaista vakavaa sairautta kuin toatofobiaa.

Voitteko auttaa itseäsi?

Tanofobian ja siihen liittyvien fobioiden voittaminen yksinään on realistista vain taudin muodostumisen alkuvaiheessa. Henkilö, jolla on taitoja introspektiona, joka pystyy tarttumaan hetkeen, jolloin luonnolliset pelonmuodot tulevat pakkoiksi, voi taistella ja valloittaa sairauden. Muissa tapauksissa ilmoitetaan psykoterapeutille.

Psykologian vinkit

On hyödyllistä tarkastella huolellisesti henkilön profiilia, jolla on alhainen kuoleman pelko. Tämä on täsmälleen kuva, jolla pyritään:

 • tarkoituksenmukaisuus ja elämän tavoitteet (on oltava todella toteuttamiskelpoisia), antamalla elämän mielekäs ja konkreettinen näkökulma;
 • kyky havaita elämäsi "täällä ja nyt" mielenkiintoisena, emotionaalisesti rikas ja mielekäs tarina;
 • tyytyväisyys itsensä toteutumisen asteeseen tässä elämänvaiheessa;
 • vahva persoonallisuus, jolla on tietty valinnanvapaus, itsehallinto, pystyy rakentamaan kohtalon tehtäviensä ja sen merkityksen mukaisten ajatusten mukaisesti.

Potilailla, joilla on suuri kuoleman pelko, on vastakkaiset ominaisuudet.

Todellinen edellytys tanofobian voittamiseksi on kuoleman tosiasiallisen, odotetun ja loogisen ilmiön hyväksyminen.

Näin Lomonosov, Repin, Suvorov, Lermontov, Tolstoi ottivat ajatuksensa lähtöstään rauhallisesti ja järkevästi hyväksymällä kuoleman luonnon ilmiönä. He lähtivät ilman paniikkia, ilman pienintäkään sekaannusta.

Kirjoita kommentti
Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Terveyden vuoksi ota aina yhteyttä asiantuntijaan.

muoti

kauneus

suhteet